Fiscul si Justitia germana au trimis un comando in sediile Credit Suisse dupa ce s-a gasit un fisier cu datele privind 1100 de clienti germani acuzati de evaziune fiscala. Perchezitie fara precedent, noteaza ziarele de specialitate. Despre asta mai scriu desigur, si ziarele elvetiene. Elvetienii mai spun ca Germania vrea de fapt sa le arate pisica propriilor contribuabili. Partea haioasa este ca daca nemtii le arata pisica, elvetienii o sa iasa sa le arate cainele. .

Fed a publicat minutele intalnirii Federal Open Market Committee. Optimism in scadere, pregatirea de noi masuri de incurajare a economiei (“daca va fi necesar”), teama de o crestere a somajului (indicator revizuit in crestere), riscul unei deflatii... Un recviem, ce mai...

In Belgia, lupta cu evaziunea fiscala a adus la buget 4,2 miliarde de euro, rezultate considerate “excelente”. 32 de dosare au fost inaintate Justitiei. Ca sa va faceti o idee, in Belgia, evaziunea este estimata la 20 de miliarde de euro anual. Grecia este campioana Europei in materie de fraude fiscale, iar nordicii (scandinavii) sunt cei mai corecti.

Gata cu beep-urile care acopera cuvinte gen “fuck” sau “shit” la televiziunile din SUA. Janet Jackson poate sa isi arate sanii fara sa riste vreo amenda. Incepand de astazi, se poate spune aproape orice in emisiunile americane, se poate arata aproape orice … Puritanii sunt socati.

Agricultural Bank of China spera sa obtina o suma-record de pe urma listarii la Bursele din Shanghai si HongKong. Recordul mondial in materie e detinut tot de chinezi (2006, ICBC -21,9 miliarde dolari). Interesul este foarte mare, banca avand 320 de milioane de clianti si fiind cotata a 8-a banca a lumii. De fapt, primele doua banci sunt tot din China, a treia este HSBC, urmata de JP Morgan, Bank of America, Wells Fargo si iar banci chineze. (clasament valabil in 7 iulie. Sursa- The Economist)

Cu cat castiga mai putin, cu atat cheltuie mai mult cu animalele de companie. E vorba tot despre belgieni, care au cheltuit aproape un miliard de euro anul trecut pe animalele de casa. O familie care are un caine sau o pisica (adica una din cinci), aloca anual 484 euro. Flamanzii sunt mai generosi decat wallonii, mai noteaza presa.

Coalitia conservatori-liberali din Germania (aflata la putere) a pierdut majoritatea in Bundesrat, ceea ce ar putea complica adoptarea viitoarelor legi. Se pare ca Merkel pierde incet-incet teren, desi e unul dintre cancelarii foarte eficienti.

Vaticanul ar putea face astazi o declaratie cu privire la acuzatiile de pedofilie tot mai dese aduse preotilor.

Lee Cooper Belgia a fost declarata falimentara si se pare ca nu mai e nimic de facut. Nimeni nu vrea sa o cumpere sau sa o finanteze. S-o ia naibii chinezii, sa-i zica Li Kupa si gata....

Votul din 2014 va fi complet informatizat in toata tara, anunta oficialii belgieni.

Un grec de 77 de ani a obtinut de la fabricantii elvetieni ai unui iaurt 160.000 de euro. Motivul? Acestia ii utilizasera imaginea pe cutiile de iaurt fara sa ii fi cerut consimtamantul. Uite ca se intampla, desi m-as fi asteptat la mai multa rigoare din partea elvetienilor…

Dupa cateva ore de zbor, un avion al Air France s-a intors pe pista de unde decolase. Avea probleme la vasul de toaleta, iar pasagerii urmau sa suporte mirosurile urate timp de 11 ore, cat dura cursa.

Un e-mail privat publicat de Le Nouvel Obs. Re-deschide cazul Bettencourt.

Activele bancilor se vor deteriora. Un interviu cu Yi Zhang – analist al biroului Moody’s din Pekin.

Situatia se normalizeaza in Europa, crede seful Fondului European de Stabilitate financiara, Klaus Regling intr-un interviu din Les Echos. Gracia, Spania, Portugalia sunt pe drumul cel bun.

Este modelul economic francez depasit? Un fost sef al Citi asa sustine.

Guvernul Frantei a lansat Planul “Digul”. 500 de milioane de euro investitie, orientat in 3 directii, situatia luata la bani marunti. Foarte riguros, numai sa se si tina de el.

“O sa iau deciziile care trebuie, indiferent de cat ma va costa”, anunta premierul spaniol Zapatero, tot mai izolat in ultima vreme. El a prezentat traditionalul raport (nu e chiar atat de traditional la urma urmei, fiind doar a cincea editie) privind starea natiunii, incercand sa faca fata criticilor tot mai puternice la adresa lui. Si acolo se vorbeste despre anticipate, motiuni de cenzura, dizolvarea Parlamentului etc.

Mantia Reginei Regatului Unit al Marii Britanii va fi expusa pentru prima oara in public, in cadrul unei expozitii deschise la Buckingam.

Economia singaporeza creste, bazata pe industria manufacturiera. Amanunte, aici

Din presa britanica am mai retinut ca inflatia creste, ca economisirea poate dauna cresterii economice intrucat afecteaza consumul, sau ca Murdoch ar trebui sa dea cu 3 miliarde mai mult decat a oferit pentru controlul deplin al Sky.

Violentele reapar la Belfast, dar cine se mai mira?

Gata cu beep-urile care acopera cuvinte gen “fuck” sau “shit” la televiziunile din SUA. Janet Jackson poate sa isi arate sanii fara sa riste vreo amenda. Incepand de astazi, sunt legale toate astea si inca altele…

Va spuneam de afacerea “tonului rosu”, din Algeria, in care au fost implicate ditamai secretari de stat care faceau contrabanda cu ton. Ei, au fost condamnati la 1-3 ani de puscarie cu executare.

Tot algerienii au demarat un amplu proiect de reforma a industriei locale a cinematografiei. Strainii care vor sa filmeze in Algeria vor fi obligati sa angajeze colaboratori locali, Statul va sustine micii producatori independenti samd. Drept e ca sunt incurajate productiile istorice, legate de castigarea independentei, dar si cele moderne.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Dan Popa.