Compania Boeing a prezentat un nou prototip de avion-spion, care functioneaza pe baza de hidrogen si care poate zbura pana la patru zile non stop, fara echipaj uman, relateaza BBC News.

Phantom EyeFoto: boeing.com

Botezat "Phantom Eye", avionul este proiectat pentru zborul la mare altitudine, de pana la 20.000 de metri, potrivit companiei.

Modelul va fi trimis in urmatoarele luni la centrul de testari Dryden al NASA (din California), pentru a fi pregatit pentru primul sau zbor, programat la inceputul anului 2011.

Potrivit Boeing, aeronava are capacitatea de a efectua zboruri de anduranta, datorita sistemului pe baza de hidrogen, care ii confera o greutate mai mica si care ii da mai multa putere.

"Nu a fost conceput pentru invizibilitate, ci pentru anduranta", a declarat pentru BBC Chris Haddox, de la Phantom Works - divizia de produse strict secrete din cadrul companiei Boeing, care a proiectat prototipul de avion.

Aparatul de zbor va putea fi folosit pentru misiuni de supraveghere si recunoastere, spun cei de la Boeing, care au explicat ca Phantom Eye este "echipat cu doua motoare de 2,3 litri, in patru cilindri, fiecare furnizand 150 de cai putere" si avand, de asemenea, "o anvergura a aripilor de 46 metri".