Fizicienii dezmint zvonurile potrivit carora bosonul lui Higgs - supranumit Particula lui Dumnezeu - ar fi fost descoperit de un accelerator de particule din Statele Unite, relateaza BBC News.

Un purtator de cuvant al laboratorului care opereaza acceleratorul Tevatron a negat informatia potrivit careia oamenii de stiinta ar fi reusit sa identifice bosonul.

Tevatron, amplasat la Fermilab, in Illinois, este rivalul Marelui Accelerator de Hadroni european (LHC).

Zvonurile au pornit dupa ce un fizician italian a afirmat, pe blogul lui, ca oamenii de stiinta de la Tevatron au reusit sa identifice Particula lui Dumnezeu.

Un purtator de cuvant al Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) a precizat: "Nu exista nicio baza pentru zvonurile legate de descoperirea bosonului lui Higgs".

Marti, Fermilab a postat pe Twitter urmatoarele cuvinte: "Sa lamurim un lucru. Zvonurile imprastiate de un blogger care cauta faima sunt doar zvonuri. Asta e tot".

Stefan Soldner-Rembold, un purtator de cuvant al experimentului DZero, de la Fermilab, a afirmat, pentru BBC News: "Nu exista nicio dovada a unui semnal al bosonului lui Higgs; este nevoie de mai multe date pentru acest lucru".

"Zvonurile lansate de acest blog nu sunt corecte si blogurile nu reprezinta o sursa demna de informare".

Bosonul lui Higgs are o importanta cruciala in teoria fizicii general acceptata, denumita Modelul Standard, in conditiile in care aceasta particula subatomica explica de ce toate celelalte particule au masa.

Si totusi, in ciuda a decenii intregi de cautari, ea nu a fost detectata pana in prezent.

Saptamana trecuta, Tommaso Dorigo, care este fizician la Universitatea din Padua, Italia, a scris pe blogul lui: "La urechile mele a ajus, din doua surse, posibil independente, informatia ca un experiment derulat la Tevatron este pe punctul de a furniza dovezi legate de un usor semnal al bosonului lui Higgs".

Potrivit acestuia, una dintre surse vorbea despre o acuratete de 99,7% a masuratorilor, in timp ce cealalta nu a explicat exact despre ce este vorba, dar a precizat ca s-a ajuns la un rezultat neasteptat.

Marti, fizicianul si bloggerul Lubos Motl a publicat mai multe detalii legate de zvonurile de la Tevatron, dar a mentionat ca sursa anonima a informatiilor era sceptica in privinta rezultatelor.

Identificarea bosonului lui Higgs este principala tinta a Marelui Accelerator de Hadroni, cel mai mare experiment stiintific al lumii, in valoare de 10 miliarde de dolari. Dar acceleratorul gigantic va fi capabil sa identifice semnalul emis de boson cel mai devreme in 2011.