Patrule mixte de politisti romani si bulgari au inceput sa patruleze in statiunile Albena si Nisipurile de Aur, de pe litoralul bulgaresc al Marii Negre, transmite Novinite. Patrulele au ca misiune sa-i ajute pe turistii romani din Bulgaria sa rezolve eventualele probleme cu care sunt confruntati.

Decizia infiintarii patrulelor mixte de politie a fost luata de Ministerele de Interne din cele doua tari, fiind confirmata printr-o intrelegere semnata la sfarsitul lunii iunie.

Documentul prevede crearea de patrule mixte si pe teritoriul romanesc.

Doi ofiteri de politie din Romania au ajuns luni seara in Bulgaria, unde vor avea intalniri cu omologii bulgari din Dobrich si Varna, necesare coordonarii activitatilor. Novinite scrie ca primii patru politisti romani s-au alaturat deja ofiterilor bulgari.

Ofiterii romani poarta uniforme de politie din Romania. Exercitarea puterilor politienesti va reveni doar ofiterilor bulgari.

Autoritatile din cele doua tari au hotarat crearea de patrule mixte in contextul in care numerosi turisti romani au mers in Bulgaria in ultimii ani, in special in statiunile Albena si Nisipurile de Aur. Circa un milion de romani au vizitat Bulgaria in 2009.

In acelasi timp, turistii romani au devenit victime ale hotilor de masini in Bulgaria, cel mai recent incident de acest fel avand loc in primavara acestui an.