Liderul comunist cubanez Fidel Castro (83 ani) a decis sa participe la o emisine televizata, unde a discutat timp de o ora, fara intrerupere, despre programul nuclear iranian. Este prima interventie de acest gen la televiziune, dupa o perioada de trei ani.

Fidel CastroFoto: Agerpres

Emisiunea a fost difuzata la scurt timp dupa publicarea unor fotografii care il aratau pe fostul presedinte in timpul unei iesiri in public, dupa ce a cedat puterea fratelui sau, Raul. Aceasta decizie a fost luata in urma cu patru ani, din cauza sanatatii precare a lui Fidel Castro.

Dupa cum relateaza France Presse, Fidel Castro era imbracat cu un trening albastru si o camasa in carouri, avea vocea tremuranda si se uita frecvent pe niste foi de hartie pe care le tinea in maini. "Toata presa araba raporteaza ca o flota americana si israeliana a traversat canalul Suez, avand mai ales submarine nucleare, in directia Golfului" - a declarat Fidel Castro.

Totodata, Castro a subliniat ca recentul incident in urma caruia a fost scufundat un vas militar sud-coreean ar fi fost regizat de Statele Unite pentru a genera un conflict intre Coreea de Sud si Coreea de Nord. De altfel, declaratiile fostului lider cubanez nu sunt noi, ele fiind publicate anterior si pe blogul acestuia, dupa cum relateaza corespondentii CNN.

Fidel Castro nu a facut referiri la evenimentele din Cuba, in timp ce difuzarea acestei emisiuni a coincis cu plecarea, luni seara, spre Spania a unui prim grup de 11 opozanti in cadrul eliberarii treptate a 52 de detinuti politici incarcerati din 2003.