Armata israeliana a recunoscut luni ca a comis "erori la un esalon relativ superior" in momentul planificarii si executarii asaltului impotriva flotei cu ajutoare umanitare pentru Fasia Gaza, soldat cu noua morti, potrivit concluziilor anchetei interne prezentate luni de armata, relateaza AFP.

Totusi, ancheta nu a descoperit neglijente susceptibile de declansarea unei urmariri in justitie.

"Au fost facute erori in procesul de decizie, inclusiv la un esalon relativ superior, care au contribuit la un rezultat pe care nu ni l-am dorit", a explicat in fata ziaristilor generalul in retragere Giora Eiland.

"In timpul acestei anchete am descoperit ca au existat erori profesionale legate de culegerea informatiilor si de procesul de decizie", a spus el.

"Am ajuns si la concluzii foarte pozitive, in special in ceea ce priveste conduita curajoasa si foarte profesionala a comandourilor israeliene. Au folosit forta doar in momentul in care viata lor s-a aflat in pericol", a subliniat generalul evreu.

Giora Eiland a fost insarcinat luna trecuta sa ancheteze operatiunea marinei israeliene din 31 mai, impotriva unei flote cu ajutoare umanitare care incerca sa sparga blocada impusa Fasiei Gaza.