Ministerul britanic al Apararii (MoD) a prezentat luni prototipul primului avion invizibil de lupta fara echipaj uman. Taranis, un avion autonom cu raza lunga de actiune, poate lovi tinte aflate pe alte continente, iar primele zboruri de incercare vor demara la inceputul anului viitor.

TaranisFoto: Ministry of Defence

"Taranis este un proiect cu adevarat avangardist. Primul de acest gen din Marea Britanie, el reflecta cele mai avansate aptitudini tehnice si de design ale natiunii noastre si reprezinta un program de varf la nivel global", a declarat ministrul Apararii, Gerald Howarth.

Numit dupa zeul celtic al tunetului, prototipul va testa posibilitatea dezvoltarii primului vehicul aerian autonom de lupta fara echipaj uman si este primul pas in dezvoltarea de avioane capabile sa penetreze teritoriul inamicului.

Aeronavele de lupta fara echipaj uman sunt folosite deja de mai multe tari ale lumii, dar acestea pot fi utilizate doar in conditiile in care spatiul aerian se afla sub controlul atacatorului.

Taranis a fost realizat de MOD in parteneriat cu BAE Systems, Rolls-Royce, QinetiQ si GE Aviation.

Ministerul britanic al Apararii subliniaza, pe site-ul sau, ca, daca aceste sisteme de lupta vor fi folosite in practica, ele se vor afla tot timpul "sub controlul unor echipe de militari inalt calificati".