Un vas libian continua, duminica, sa navigheze spre Gaza, in ciuda avertismentelor Israeluuil ca vaporul va fi interceptat pe mare, a declarat unul dintre organizatorii actiunii, aflat pe nava. Mashallah Zwei, un reprezentant al Fundatiei Gaddafi, a declarat prin telefon pentru AFP ca "ne indreptam spre Fasia Gaza. Nu ne vom schimba cursul". Actiunea vine la o luna si jumatate dupa ce fortele de comando israeliene au luat cu asalt o flotila de vase ce se indrepta spre Gaza.​

Zwei a afirmat ca fundatia sa "nu cauta o confruntare sau o provocare" si ca "pentru acest moment, singurul nostru gand este sa livram ajutorul in Gaza". El a afirmat ca "suntem sprijiniti de comunitatea internationala, care, speram, ne va ajuta sa ne atingem obiectivul".

Zwei a spus pentru AFP ca vasul este in prezent "in apropiere de Creta" si ca va ajunge in Gaza cel mai probabil in doua zile.

Pe de alta parte, Israelul a anuntat duminica dimineata ca nu va permite vasului libian sa sparga blocada instituita in Gaza.

"Israelul nu va lasa vasul sa ajunga in Gaza", a spus Yossi Peled, ministru fara portofoliu in guvernul de la Ierusalim, adaugand ca permitand unui vapor sa ajunga in zona controlata de Hamas ar avea "consecinte foarte serioase" pentru securitatea Israelului.

La randul sau, ministrul israelian al apararii, Ehud Barak, a spus ca incercarea vasului de a ajunge in Gaza este "o provocare ce nu e necesara".

Vasul a plecat sambata din portul grecesc Lavrio, la sud de Atena.

Vaporul, aflat sub pavilion moldovenesc, a fost inchiriat de Fundatia Gaddafi, condusa de liderul libian. Sambata, compania care detine vasul si ministrul grec de externe au dat asigurari Israelului ca vaporul se indreapta spre portul El-Arish din Egipt.

La 31 mai, trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere. Oficialii israelieni au afirmat ca soldatii au folosit forta doar pentru a se apara, insa cei aflati la bordul navelor au sustinut ca trupele de comando au deschis focul imediat ce au ajuns pe nava Mavi Marmara.