Peste un milion de oameni au demonstrat sambata pe strazile din Barcelona, cerand o autonomie sporita pentru Catalonia, transmite CNN. Marsul de sambata a venit la scurt timp dupa ce Curtea Constitutionala de la Madrid a decis ca nu exista temei legal pentru ca regiunea de nord-est sa fie recunoscuta ca "natiune".

Catalanii vor separarea de SpaniaFoto: Reuters

Protestatarii au fluturat steaguri catalane si au afisat pancarte pe care scria: "Suntem o natiune. Noi decidem" sau "La revedere, Spania". Postul de televiziune CNN+ a prezentat imagini cu lideri regionali catalani purtand un steag urias rosu-galben. "Aceasta demonstratie este inceputul independentei pe care o vrem pentru tara noastra (Catalonia)", a declarat un student pentru AFP.

Potrivit BBC, Curtea Constitutionala de la Madrid a hotarat, de asemenea, ca limba catalana nu poate fi singura folosita in Catalonia si ca atat spaniola, cat si catalana vor fi utilizate in continuare.

Statutul de regiune autonoma pentru Catalonia a fost aprobat de alegatorii din regiune printr-un referendum desfasurat in 2006. Acest statut ofera puteri mai mari parlamentului regional in chestiuni judiciare si in ceea ce priveste taxele.

O minoritate considerabila din Catalonia este in favoarea secesiunii acestei regiuni prospere, care frunizeaza 25% din produsul intern brut al Spaniei si are propria limba. Catalonia, avand capitala la Barcelona, este una dintre cele 17 regiuni ale Spaniei.

In decembrie 2009, aproximativ 700.000 de catalani din 166 de localitati - circa 10% din populatia regiunii - au fost asteptati la urne pentru a se pronunta, in cadrul unui referendum simbolic, daca sunt pentru dobandirea independentei acestei regiuni fata de guvernul central de la Madrid. Ei au trebuit sa raspunda la intrebarea: "Sunteti de acord ca (n.r. provincia autonoma) Catalonia sa fie un stat suveran, social si democratic, integrat in Uniunea Europeana?". Doar 30% dintre alegatori s-au prezentat la vot, 95% din ei cerand separarea de Spania.