Mai multe femei din capitala cecena Groznai au fost impuscate in ultima luna cu bile cu vopsea deoarece nu purtau haine musulmane traditionale, transmite Independent.co.uk. Presedintele Ramzan Kadirov a salutat practica si a afirmat ca femeile "ar fi fost avertizate de mai multe ori".

Activistii pentru apararea drepturilor omului au declarat ca in ultima luna au avut loc mai multe atacuri, fiind vizate femei care nu purtau vesminte musulmane. Atacurile au fost lansate cu precadere din masini cu geamuri fumurii. O inregistrare postata pe YouTube, si filmata din interiorul unei astfel de masini, a surprins un atac de acest fel. Cativa barbati pot fi auziti cum striga la femeile vizate "sa-si acopere capetele!". Femeile, care nu poarta valuri musulmane, par socate dupa ce au fost lovite de bilele pline de vopsea.

Publicatia britanica precizeaza ca, potrivit unor informatii care circula in Groznai, masinile folosite in atacuri apartin politiei, iar ordinele ar fi venit direct de la Guvernul cecen, care in ultimii ani a promovat valorile islamice.

Presedintele Kadirov a fost intrebat recent daca este responsabil pentru atacuri, insa a replicat ca nu stie cine se afla in spatele lor. "Dar atunci cand ii voi gasi, imi voi exprima recunostinta", a spus fostul lider al rebelilor. "S-a aflat ca aceste femei au fost avertizate de mai multe ori. Dupa ce i s-a intamplat asta, femeia ar trebui pur si simplu sa dispara de pe suprafata pamantului, sa se ascunda in casa si sa nu mai iasa niciodata, deoarece s-a comportat atat de rau. Cum isi mai poate privi fratele in ochi: Eram goala pe jumatate, mi se vedea stomacul, fusta era incredibil de scurta si purtam un tricou prin care se putea vedea totul".

Independent afirma insa ca, in filmul postat pe site-ul YouTube, cele patru femei atacate aveau fuste sau rochii ce coborau sub genunchi si niciuna nu avea stomacul vizibil.

Ingrijorati de revolta islamista din Cecenia si din alte republici din Caucazul de Nord, autoritatile din Moscova au inchis deseori ochii la coruptia si abuzurile care afecteaza regiunea, dar si la cazurile in care legea oficiala este inlocuita cu traditia islamica. La inceputul acestei saptamani, liderul din Ingusetia i-a spus presedintelui rus Dmitri Medvedev despre cresterea la circa 1000 de euro a "kalymului", pretul platit de ginere familiei femeii cu care vrea sa se insoare. Medvedev a parut surprins de aceste declaratii. De asemenea, autoritatile din regiune au incurajat poligamia, care este ilegala conorm legii oficiale, scrie publicatia.