O pictura in care fostul presedinte Nelson Mandela este infatisat mort, in timpul unei autopsii, a provocat scandal in Africa de Sud, transmite AFP. Artistul Yuill Damaso a declarat insa ca lucrarea sa este un tribut adus liderului sud-african, erou al luptei anti-apartheid.

AFP precizeaza ca lucrarea il infatiseaza pe Mandela mort, intins pe o masa de operatie, in timp ce este supus unei autopsii de catre Nkosi Johnson, un copil ce a militat impotriva SIDA si care a murit la varsta de 12 ani. Mai multi politicieni importanti din Africa de Sud (intre care arhiepiscopul Desmond Tutu, actualul presedinte Jacob Zuma si liderul opozitiei, Helen Zille) privesc intreaga scena.

Lucrarea este o abordare moderna a picturii "Lectia de anatomie a Dr. Nicolaes Tulp", realizata de Rembrandt.

Pictura creata de Damaso, expusa intr-un mall din Johannesburg, a fost criticata insa de Congresul National African (ANC), formatiune de guvernamant. "ANC este consternat si condamna in cei mai puternici termeni posibili pictura Mandela mort. Este de prost-gust, lispita de respect si reprezinta o insulta si un afront la adresa valorilor societatii noastre", a prrecizat un comunicat din partea ANC, care a numit pictura "rasista".

Damaso insa a spus ca nu a intentionat sa fie lipsit de respect fata de Nelson Mandela. "Lucrarea arata carnea si oasele lui Mandela, sugerand ca el este doar un om, asa cum suntem si noi ceilalti. El a obtinut lucruri marete trudind din greu si are o influenta atat de mare asupra tarii si a lumii, insa opera mea arata ca este doar un om obisnuit", a declarat artistul.

Mandela, care va implini 92 de ani la 18 iulie, si-a limitat aparitiile publice in ultimele luni, dupa ce starea lui de sanatate s-a inrautatit.