Politistii s-au confruntat cu sute de protestatari pe strazile din localitatea californiana Oakland, dupa ce un ofiter alb care a impuscat un tanar de culoare neinarmat a fost condamnat pentru acuzatii mai putin grave, transmite AFP.

Violente in OaklandFoto: Reuters

Initial, sute de manifestanti au demonstrat pasnic in centrul orasului aflat la est de San Francisco, protestand impotriva verdictului de "omor involuntar" decis in cazul politistului Johannes Mehserle (28 de ani).

Procurorii solicitasera condamnarea pentru crima a ofiterului, care la 31 decembrie 2009 l-a impuscat in spate pe Oscar Grant (22 de ani), in timp ce acesta era intins pe jos intr-o statie de tren.

Incidentul, care a fost inregistrat cu telefoane mobile de cativa martori, a provocat un adevarat scandal.

Dupa lasarea serii, cativa manifestanti s-au confruntat cu politia. Unii dintre demonstranti au spart un magazin cu articole sportive si au furat mai multe produse, pe care le-au impartit trecatorilor. Ulterior, manifestantii au atacat si o bijuterie si alte magazine, au dat foc la lazi de gunoi si au aruncat cu pietre spre o masina de politie.

Politistii au dispersat multimea dupa ce au primit intariri din localitatile invecinate.

Mehserle, care era ofiter de politie in cadrul Bay Area Rapid Transit (BART), a afirmat ca a vrut sa-si scoata si sa foloseasca arma Taser cu electrosocuri, nu pistolul. El urmeaza sa-si primeasca sentinta la 6 august.

In 1992, mii de oameni au protestat la Los Angeles dupa ce un juriu a achitat patru politisti albi ce au fost acuzati ca au batut un afro-american. Violentele au durat sase zile, au provocat daune de un miliard de dolari, moartea a 53 de persoane si ranirea altor cateva mii.

UPDATE Autoritatile au arestat 83 de persoane, fiind acuzate de vandalism, acte de violente impotriva autoritatilor, opunere la arest, spargeri, si au fost transportate la inchisoare