Expertii chinezi se declara preocupati de atitudinea colegilor lor rusi, care nu au anuntat nici pana in prezent concluziile legate de naufragiul corvetei sud-coreene Cheonan, a declarat, pentru RIA Novosti, directorul Institutului chinez pentru relatii internationale, Qu Xing.

In opinia expertului chinez, aceasta atitudine este dictata de "influenta americana" asupra politicii Moscovei.

"Numerosi cercetatori constata ca factorul american joaca un rol considerabil asupra relatiilor ruso-chineze", subliniaza Qu Xing.

Pentru a-si argumenta afirmatiile, expertul chinez citeaza exemplul corvetei Cheonan. Aceasta nava de razboi sud-coreana s-a scufundat in 26 martie in marea Galbena, 46 dintre membrii echipajului pierzandu-si viata. O comisie internationala a efectuat o ancheta, constatand ca nava a fost distrusa de o torpila nord-coreeana. Phenianul a negat orice implicare in acest naufragiu.

"Specialistii rusi au putut sa studieze toate piesele acestui dosar, dar nici pana acum nu au povestit ce au vazut", spune directorul institutului.

Patru experti militari rusi s-au deplasat, la inceputul lunii iunie, la baza navala Pyongtaek, la sud de Seul, unde au inspectat epava si au discutat cu supravietuitorii naufragiului. De asemenea, au studiat ramasitele torpilei care, sustine Seulul, ar fi scufundat corveta Cheonan.

Qu Xing spune ca analistii politici chinezi sunt preocupati si de faptul ca Rusia a semnat comunicatul adoptat la finalul recentei reuniuni G8 din Canada.

"Acest document nu face nicio referire la Coreea de Nord, dar stipuleaza ca partile subscriu la rezultatele anchetei efectuate de comisia internationala", spune el.

"Moscova s-a alaturat declaratiei G8 imediat dupa vizita presedintelui rus in Statele Unite si noi estimam ca exista o legatura intre aceste doua evenimente", explica expertul chinez.​