Presa franceza i-a cerut, miercuri, presedintelui Nicolas Sarkozy sa dea explicatii acuzatiilor privind o posibila finantare ilicita a campaniei sale electorale in 2007, lucru dezmintit vehement de guvernul de la Paris. In functie de orientarea politica, ziaristii francezi sustin ca, pe fondul acestor tensiuni, este posibil sa apara o criza de incredere si de autoritate a presedintelui tarii.

Astfel, jurnalistii de la Le Figaro (cotidian conservator) sustin ca presedintele Sarkozy ar trebui sa se apere in fata acestor atacuri, pentru a evita o posibila criza de incredere.

Cotidianul economic La Tribune noteaza ca Franta navigheaza fara capitan, ca si echipa sa de fotbal si atrage atentia ca este posibil ca aceasta criza de autoritate sa degenereze intr-o criza de regim.

L'Humanite (publicatie comunista) scrie ca aceste acuzatii sunt prea grave si prea precise pentru a nu fi tratate decat cu dispret si aroganta.

Cum a pornit scandalul

O fosta contabila a lui Liliane Bettencourt, detinatoarea imperiului L'Oreal, a afirmat ca celebra miliardara ar fi finantat ilegal mai multe personalitati ale dreptei franceze, printre care ministrul Eric Woerth si presedintele Nicolas Sarkozy. Palatul Elysee a dezmintit imediat informatiile, dar articolul publicat de site-ul de stiri Mediapart a aruncat in aer lumea politica din Hexagon.

Piesa care se joaca de mai multe zile pe scena politica franceza nu pare sa ajunga la un sfarsit, noteaza France24, si aduce in luminile rampei un nou personaj: fosta contabila a miliardarei, Claire T.

Ea sustine ca actualul ministru al Muncii, Eric Woerth, a primit, in primavara lui 2007, in calitate de trezorier al Uniunii pentru o miscare populara (UMP, aflat la putere) suma de 150.000 de euro, cash, pentru a finanta campania prezidentiala a lui Nicolas Sarkozy. O suma foarte mare, care pare a se situa in afara cadrului legal, in conditiile in care legea pentru finantarea partidelor politice impune o donatie maxima de 7.500 de euro pe an pentru un partid si de 4.600 de euro pentru un candidat la alegeri.

Aflat intr-o vizita la un spital din regiunea pariziana, presedintele Frantei a caracterizat aceste afirmatii drept "calomnioase".