O fosta contabila a lui Liliane Bettencourt, detinatoarea imperiului L'Oreal, afirma ca celebra miliardara ar fi finantat ilegal mai multe personalitati ale dreptei franceze, printre care ministrul Eric Woerth si presedintele Nicolas Sarkozy. Palatul Elysee a dezmintit imediat informatiile, dar articolul publicat de site-ul de stiri Mediapart a aruncat in aer lumea politica din Hexagon.

Piesa care se joaca de mai multe zile pe scena politica franceza nu pare sa ajunga la un sfarsit, noteaza France24, si aduce in luminile rampei un nou personaj: fosta contabila a miliardarei, Claire T.

Ea sustine ca actualul ministru al Muncii, Eric Woerth, a primit, in primavara lui 2007, in calitate de trezorier al Uniunii pentru o miscare populara (UMP, aflat la putere) suma de 150.000 de euro, cash, pentru a finanta campania prezidentiala a lui Nicolas Sarkozy. O suma foarte mare, care pare a se situa in afara cadrului legal, in conditiile in care legea pentru finantarea partidelor politice impune o donatie maxima de 7.500 de euro pe an pentru un partid si de 4.600 de euro pentru un candidat la alegeri.

Aflat intr-o vizita la un spital din regiunea pariziana, presedintele Frantei a caracterizat aceste afirmatii drept "calomnioase".

Eric Woerth se declara scandalizat de acuzatiile formulate la adresa sa: "Sunt opt ani de cand sunt trezorierul partidului meu, cred ca nu mi se poate reprosa nimic, totul este clar, totul este curat", afirma el, adaugand ca exclude posibilitatea de a demisiona in urma acestui scandal.

Fosta contabila personala a celei mai bogate femei din Franta "stie despre ce vorbeste si povesteste fapte care sunt, in opinia mea, perfecte veridice", declara avocatul ei, Antoine Gillot. Audiata deja de trei ori de politie, Claire T. sustine ca detine trei carnete in care a notat diverse varsaminte efectuate in cei 12 ani pe care i-a petrecut alaturi de familia Bettencourt.

Sarkozy venea in vizita pentru a-si primi plicul

Si revelatiile lui Claire T. nu se opresc aici. Potrivit acesteia, Nicolas Sarkozy mergea frecvent, in perioada in care a fost primar de Neuilly, intre 1983 - 2002, la Andre si Liliane Bettencourt pentru, spune ea, a-si primi "plicul". "Toata lumea din casa stia ca Sarkozy venea acolo pentru a-si primi banii", spune ea, pentru Mediapart.

Aceste acuzatii au agitat si mai mult clasa politice franceza. Marti dimineata, deputatul ecologist Noel Mamere a cerut "o profunda remaniere" guvernamentala": "Incepem sa intelegem mai bine de ce presedintele republicii si guvernul il apara cu obstinatie pe soldatul Woerth".

Acest nou scandal, care apare la trei saptamani dupa ce Mediapart a publicat, in urma cu trei saptamani, inregistrari clandestine ale conversatiilor dintre Liliane Bettencourt si apropiati ai sai, relanseaza intrebarile legate de acest dosar. Este insa pentru prima oara cand presedintele Sarkozy este vizat in mod direct.

Cea mai bogata femeie din Franta, Liliane Bettencourt, a fost data in judecata de fiica sa, care o acuza ca doneaza prea multi bani unui vechi prieten de familie, Francois-Marie Banier, care profita de starea de sanatate psihica fragila a miliardarei.

Dupa difuzarea inregistrarilor telefonice, scandalul s-a treansformat intr-unul politic, mai ales dupa ce presa elvetiana a relatat recent ca Liliane Bettencourt a beneficiat de o rambursare de fonduri de 30 de milioane de euro din partea Fiscului.