Israelul nu-si va cere niciodata scuze pentru ca se apara, a afirmat, luni, un oficial guvernamental de la Ierusalim, citat de AFP. Declaratia sa a intervenit in contextul in care Turcia a cerut Israelului sa-si prezinte scuze pentru raidul impotriva unei flotile ce incerca sa sparga blocada navala instituita impotriva Fasiei Gaza.

"Israelul nu-si va cere niciodata scuze pentru ca-si apara cetatenii", a declarat oficialul, ce a repetat practic afirmatiile facute saptamana trecuta de catre premierul Benjamin Netanyahu. "Bineinteles, regretam pierderea de vieti omenesti dar nu partea israeliana a fost cea care a declansat violenta", a adaugat oficialul de la Ierusalim. "Tinerii nostri soldati au dreptul sa se apere atunci cand vietile lor sunt in pericol iminent", a spus acesta.

Ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, a avertizat ca Turcia va rupe relatiile diplomatice cu Israelul daca guvernul de la Ierusalim nu-si va prezenta scuze pentru operatiunea de comando, in urma careia noua persoane, toate cetateni turci, si-au pierdut viata. Davutoglu a afirmat ca Turcia si-a inchis complet spatiul aerian pentru aviatia militara israeliana, adaugand ca masura ar putea fi extinsa si in ceea ce priveste aviatia comerciala.

Oficialii israelieni au reactionat insa dur la amenintarile facute de autoritatile turce. "Atunci cand doresti ca cineva sa-si prezinte scuze, nu folosesti amenintari sau ultimaturi", a declarat Yigal Palmor, purtator de cuvant al diplomatiei israeliene.

AFP precizeaza ca Israelul a refuzat constant sa-si prezinte scuze pentru operatiunea militara in urma careia relatiile cu Turcia au ajuns la un nivel de criza.

La 31 mai, trupele de comando israeliene au efectuat un raid impotriva navei turcesti Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere. Oficialii israelieni au afirmat ca soldatii au folosit forta doar pentru a se apara, insa cei aflati la bordul navelor au sustinut ca trupele de comando au deschis focul imediat ce au ajuns pe nava Mavi Marmara.

Zilele trecute, Davutoglu a avut convorbiri secrete, in Europa, cu un ministru israelian, intr-o incercare de a detensiona situatia. In timpul intalnirii, oficialul turc a cerut din nou ca Israelul sa-si ceara scuze pentru raidul din 31 mai.