Statele Unite si Polonia au semnat sambata un acord pentru instalarea de elemente ale scutului antiracheta pe teritoriul Poloniei, in cadrul unei vizite a Secretarului de Stat american Hillary Clinton, transmite Reuters.

Pactul permite implementarea planurilor de instalare unor interceptoare de racheta pe pamant polonez, in vederea apararii impotriva amenintarilor din Iran si alte zone.

"Statele Unite sunt dedicate securitatii si suveranitatii Poloniei. Acesta este un sistem pur defensiv. Nu este indreptat impotriva Rusiei. Nu ameninta Rusia. Este un sistem de aparare pentru apararea prietenilor si aliatilor nostri si al fortelor armate," a declarat Clinton in cadrul conferintei de presa comune, alaturi de ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski.

"Adevaratele amenintari vin de la dezvoltarea rachetelor pe termen scurt si mediu, intr-un ritm rapid, de catre Iran," a adaugat Secretarul de Stat.

Presedintele Barack Obama a decis anul trecut sa renunte la planul administratiei Bush de a instala un sistem de aparare impotriva rachetelor cu raza lunga de actiune in Polonia si Cehia, optand pentru interceptoare mai mici care vizeaza rachete cu raze scurte si medii.

In ciuda vocilor care sustineau anul trecut ca Polonia este nemultumita de aceasta decizie, Sikorski a declarat ca natiunea sa prefera noul plan.

"Cand presedintele Barack Obama a anuntat noua configuratie a sistemului, am spus ca o preferam dar simt ca nu ne-ati crezut. Sper ca acum ca am semnat amendamentul, sper ca ne credeti," a declarat acesta.