Oficiali din Dubai au recunoscut ca tara este folosita ca un punct de tranzit pentru comertul ilicit de material nuclear, informeaza Daily Telegraph. In ultima saptamana, autoritatile au confirmat ca au organizat raiduri la zeci de firme considerate ca fiind puncte de desfacere pentru Garda Revolutionara iraniana si au blocat 41 conturi bancare iraniene.

In cadrul unei reuniuni a Initiativei Globale de Combatere a Terorismului Nuclear in Abu Dhabi, un oficial a confirmat amploarea comertului cu arme si "dubla utilizare" a marfurilor ilegale. Hamad Al-Kaabi, ambasador al Agentiei Internationale pentru Energia Atomica a declarat ca noile legi referitoare la comertul cu marfuri nucleare "a dus la inchiderea a zeci de companii internationale si locale implicate in spalarea de bani". "Fortele de securitate au interzis zeci de nave suspectate ca transporta marfa ilicita si a confiscat numeroase transporturi care ar putea fi utilizate pentru fabricarea de arme, foi de aluminiu specializat, titan si instrumente sofisticate", a declarat Kaabi.

Desi oficialul a refuzat sa confirme ca Iranul a fost tinta interceptarilor recente, el a declarat ca Emiratele Arabe Unite a implementat mai multe rezolutii ale Organizatiei Natiunilor Unite, "care interzic ca anumite bunuri sa fie livrate catre anumite tari".

Consiliul de Securitate al ONU a impus un al patrulea set de sanctiuni impotriva Iranului pentru refuzul de a abandona programul sau de imbogatire a uraniului. Puterile occidentale se tem ca Iranul are un program de dezvoltare a armelor nucleare, deoarece uraniul imbogatit poate fi utilizat atat pentru fabricarea combustibilului pentru reactoarele nucleare, precum si la fabricarea unei bombe atomice. Cu toate acestea, Teheranul insista asupra faptului ca ambitiile sale nucleare sunt in intregime pasnice.