Una dintre cele 11 persoane arestate saptamana trecuta de autoritatile americane pentru suspiciunea ca ar face parte dintr-o retea de spionaj in favoarea Rusiei a marturisit ca lucra pentru serviciile secrete rusesti, au precizat procurorii federali in documente obtinute de CNN. Juan Lazaro, sotul jurnalistei peruane arestate alaturi de el, a facut "o lunga declaratie post-arestare pe 27 iunie", in care a marturisit ca nu acesta este numele sau real si ca nu si-ar trada "Serviciul" nici pentru fiul sau.​

Potrivit lui Lazaro, care a refuzat sa-si dezvaluie numele real, casa in care locuieste din New York este platita de serviciul de spionaj din Rusia. El a declarat agentilor ca sotia sa, Vicky Pelaez, trimitea scrisori "serviciului" in numele sau.

Declaratiile au fost facute in cadrul audierilor in urma carora se va stabili daca Lazare se califica pentru eliberarea pe cautiune. Curtea i-a acordat aceasta posiblitate sotiei sale, pentru ca este cetatean american si nu "pare a fi atrenata ca spion", si a fixat pentru aceasta o cautiune de 250.000 de dolari. In urma eliberarii pe cautiune, Pelaez va sta sub arest la domiciliu.

Judecatorul a refuzat cautiunea pentru alti doi suspecti, pentru ca "guvernul are un caz puternic impotriva lor" si pentru ca nu se stie de fapt "cine sunt acesti oameni".

Pelaez si Lazaro au fost arestati in timp ce se intorceau de la o petrecere. Agentii FBI au luat calculatoarele din domiciliul lor pentru investigatii si l-au interogat pe fiul acestora despre finantele familiei si politica practicata de parintii sai.