Oamenii de stiinta au dezvoltat o modalitate de a prezice daca o persoana va atinge varsta de 100 de ani, informeaza BBC. Descoperirea, descrisa in revista Science, se bazeaza pe 150 de "indicatoare" genetice gasite de oamenii de stiinta dupa o lunga perioada de cercetari. Cercetatorii au creat un model matematic, care preia informatii de la aceste "indicatoare" pentru a calcula sansele unei persoane de a atinge varsta de 100 de ani.

Oamenii de stiinta ar putea calcula sansele unei persoane de a atinge 100 de aniFoto: Reuters

Echipa de cercetatori a inceput studiul in anul 1995. Timp de 10 ani, oamenii de stiinta "au scanat" genomul a 1.000 de centenari. Ei au identificat markeri genetici ale centenarilor, markeri care sunt diferiti de cei ale unor persoane selectate aleatoriu.

Studiul a fost condus de Paola Sebastiani, un profesor de biostatistica de la Universitatea din Boston si Thomas Perls, profesor asociat de medicina in cadrul aceleiasi universitati.

"Am testat modelul nostru pe un set independent de centenari si am obtinut o acuratete de 77%. Deci, din 100 de centenari am putea prezice corect rezultatul a 77", a explicat profesorul Sebastiani.

Profesorii au concluzionat ca "pot exista factori, precum mediul inconjurator sau alte stiluri de viata, care pot ajuta oamenii sa aiba o viata lunga si sanatoasa". Profesorul Perls a declarat ca este posibil ca un test simplu sa detecteze sansele oamenilor de a trai 100 de ani."Cred ca aceasta este intr-adevar o posibilitate. Informatiile genetice ar putea fi utilizate in viitor pentru formarea unui ghid terapeutic", a declarat Perls.

Potrivit cercetatorilor, probabilitatea ca o persoana sa atinga varsta de 100 de ani este foarte rara - doar o persoana din 6.000 poate ajunge la o asemenea varsta.