David Petraeus

David Petraeus

Foto: Associated Press

Senatul american a confirmat miercuri, cu unanimitate de voturi, numirea generalului David Petraeus la comanda trupelor coalitiei internationale din Afghanistan, in locul lui Stanley McChrystal, cel care a fost inlaturat din functie dupa declaratii critice la adresa administratiei Obama, transmite Reuters.

Generalul Petraeus, fostul comandant al fortelor americane din Irak, unde strategia sa a avut succes, este vazut de analisti drept "ultima si cea mai buna speranta" a presedintelui Barack Obama pentru salvarea misiunii in Afghanistan, bucurandu-se totodata de sprijinul atat al democratilor, cat si al republicanilor din opozitie. El a primit confirmarea Senatului de la Washington cu 99 de voturi 'pentru' si nici unul impotriva.

"Stiu ca generalul Petraeus va face tot ce-i va sta in putere pentru succesul misiunii noastre in Afghanistan", a declarat senatorul republican John McCain.

Petraeus a primit sustinerea tuturor senatorilor in pofida nelinistilor privitoare la cursul acestui raboi din ce in ce mai nepopular. De altfel, iunie 2010 a fost luna cu cele mai multe victime in randul fortelor straine din Afghanistan, din cei aproape noua ani de razboi, 102 militari pierzandu-si viata.

Audiat marti de Comisia pentru Aparare, Petraeus a precizat ca va mentine actuala strategie de lupta din Afghanistan si a spus ca va sustine planul de incepere a retragerii trupelor americane in iulie 2011, potrivit datei stabilite de presedintele SUA.

Presedintele american Barack Obama l-a nominalizat miercurea trecuta pe David Petraeus pentru preluarea postului de comandant al coalitiei internationale in Afghanistan, dupa ce a acceptat demisia generalul Stanley McChrystal din aceasta functie. McChrystal a fost chemat la Washington pentru o discutie tete-a-tete cu Obama, prezentandu-si ulterior demisia, in urma criticilor extrem de dure adresate de general la adresa echipei care se ocupa de securitatea SUA, publicate in revista Rolling Stone.