Justitia americana a anuntat luni ca a destructurat o retea de spionaj in favoarea Rusiei si a arestat zece persoane instruite de Serviciul de informatii externe al Moscovei pentru a se infiltra in cercurile politice americane, cu scopul de a furniza informatii secrete. Rusia a reactionat marti, afirmand ca exista "multe contradictii" in informatiile furnizate de partea americana, relateaza AFP.

Citeste aici plingerea depusa de FBI impotriva presupusilor spioni (NY Times)

Destructurarea acestei retele, demne de epoca Razboiului Rece, este rezultatul a zece ani de anchete conduse de FBI, precizeaza autoritatile americane.

Ministerul rus al Afacerilor Externe a reactionat marti dimineata, anuntand ca a demarat o ancheta in acest sens.

"Exista multe contradictii, analizam faptele concrete, am declansat o ancheta", a precizat, pentru AFP, un purtator de cuvant al diplomatiei ruse, Igor Liakin-Frolov.

Cateva minute mai tarziu, Ministerul rus de Externe a declarat pentru Interfax ca "informatiile sunt contradictorii" si ca, in aceste conditii, diplomatia rusa "refuza sa faca orice comentariu".

Dupa caderea URSS, activitatile de spionaj derulate de KGB au fost incredintate la doua institutii separate: SVR (Serviciul de informatii externe) si FSB (Serviciul federal de securitate), care este insarcinat cu informatiile interne si cu contra-informatiile.

Presa rusa: Un urias scandal de spionaj

Vestea a socat America si a readus in memorie perioada razboiului rece. 11 suspecti de spionaj, dintre care unul este inca dat in urmarire, sunt acuzati ca au desfasurat pe teritoriul SUA activitati de spionaj in favoarea Rusiei, titreaza site-ul newsru.com.

Potrivit datelor preliminare, agentii foloseau un intreg arsenal al serviciilor speciale, cunoscute marelui public numai din filmele si romanele de spionaj.

Este vorba de doua grupari distincte are lucrau pentru Rusia. Documentele postate pe site-ul Ministerului american de justitie vorbesc despre "mai multi angajati ai statului rus" care au fost "vazuti intrand frecvent in cladirea misiunii Rusiei la ONU".

Unul este "prim secretar al respectivei institutii", altul – secretar trei. O a treia persoana a fost recunoscuta de un diplomat american, caruia i s-a prezentat drpt "angajat al ambasadei Rusiei intr-una dintre tarile sud-americane".

Persoanele arestate sunt acuzatie, de asemenea, de spalare de bani, de falsificare de documente, folosirea de nume false.

Pentru comunicatii erau folosite computere speciale, realizate la Moscova.

Centrul de la Moscova solicita "informatii detaliate care sa reflecte abordarea si ideilor celor care determina politica SUA in privinta Rusiei". "Dovezi in acest caz sunt cu nemiluita. Sunt simple si convingatoare", au declarat surse ale justitiei americane.

"Nu comentam aceasta informatie. Nu avem nici un fel de informatii legate de acest caz", a declarat reprezentanta Rusiei la ONU. In acelasi timp, informatia despre spionii rusi a generat o oarecare confuzie in mass-media americane.

New York Times, spre exemplu, scria ca persoanele arestate nu sunt invinuite direct de spionaj, iar din materialele acuzarii nu reiese cu claritate genul informatiilor transmise de arestati si daca activitatea lor a adus sau nu prejudicii intereselor si securitatii SUA. In acelasi spirit a scris si Wall Street Journal.

"Nu, nu este un roman de spionaj. Este realitate. Infiltrarea spionilor rusi in SUA nu este paranoia razboiului rece", a afirmat, pe de alta parte, canalul CBS.