Kirgizstanul ar putea deveni prima democratie parlamentara din Asia Centrala

Poporul kirgiz a votat in cadrul unui referendum noua constitutie a statului ex-sovietic din Asia Centrala. Rezultatele plebiscitului au fost anuntate in seara de duminica de catre liderul interimar Roza Otunbayeva, care a precizat ca peste 90% dintre cei prezenti la urne s-au pronuntat in favoarea intemeierii unei republici parlamentare. Numaratoarea oficiala confirma acest rezultat, deschizand calea pentru desfasurarea unor alegeri parlamentare in luna octombrie, scrie Reuters.

Potrivit proiectului noii Constituţii, preşedintele urmeaza sa cedeze Parlamentului o serie de prerogative, astfel că în Asia Centrală ar putea aparea prima democraţie parlamentară.

Prin vocea presedintelui Dmitri Medvedev, Rusia si-a exprimat ingrijorarea pentru deznodamantul referendumului, avertizand ca sistemul politic votat ar putea aduce la putere grupari extremiste, fapt ce ar cauza prabusirea statului. Roza Otunbayeva a afirmat insa ca tara sa a inceput drumul pentru realizarea unei "adevarate democratii populare"

La referendumul desfasurat in Kirgizstan s-au prezentat 69% dintre cetatenii cu drept de vot. 90.6% au votat pentru noua Constitutie, in timp ce doar 8% s-au pronuntat impotriva. Opozitia a contestat rezultatele, considerand nerealist de mic numarul celor care au respins Constitutia.