Tarile G20 au convenit duminica, la finalul summitului de la Toronto, sa puna in aplicare solutii diferite pentru a obtine din nou o crestere economica durabila si pentru a-si pune la punct sistemul financiar. S-au mentinut diferentele de opinii intre SUA si Europa in privinta modului de iesire din criza.

Americanii cred in continuare ca politica de austeritate a Europei nu va duce la iesirea mai rapida din criza si nu sunt dispusi sa taie cheltuielile sau sa mareasca taxele.

Dupa ce au petrecut 45 de ore pentru a redacta comunicatul final, liderii celor mai mari tari industrializate si economiilor emergente au cazut de acord asupra unui singur punct comun: reducerea deficitelor publice cu jumatate in urmatorii trei ani, scrie Reuters.

In ceea ce priveste un punct important si care a starnit multe divergente, taxarea bancilor, liderii prezenti au convenit sa lase la latitudinea fiecarai tari politicile care vor fi adoptate, acestea putand fi "diferite" de la o tara la alta in functie de "circumstantele nationale", se arata in comunicatul final. Si asta pentru ca tarile membre s-au aflat in aceeasi situatie pe timp de criza, dar sunt in situatii total diferite acum, la iesirea din criza, a spus presedintele FMI.

Dar, cea mai satisfacuta de rezultatele obtinute pare a fi tara gazda, comenteaza AFP. Canada a reusit sa impuna un compromis care include reducerea deficitelor bugetare la jumatate pana in 2013. Germania si Marea Britanie au spus ca isi vor continua programele de austeritate bugetara.