Un jurnalist rus in varsta de 26 de ani, Dmitri Okkert, a fost gasit mort vineri in apartamentul sau din sudul Moscovei, a anuntat Comitetul de ancheta al Parchetului rus, relateaza RIA Novosti.

Comitetul de ancheta a precizat ca acesta a fost gasit injunghiat in gat si a fost lansata o ancheta pentru crima. Cauza oficiala a mortii nu a fost insa anuntata.

"Probabil a murit cu cateva zile inainte de a-i fi descoperit cadavrul", a declarat Anatoli Bagmet, care conduce investigatia.

"Este greu sa tragem o concluzie" ca moartea jurnalistului ar fi legata de activitatile sale profesionale, a declarat Bagmet, adaugand ca motivele crimei "nu par sa fie clare pentru moment". Contul jurnalistului pe site-ul de socializare Odnoklassniki.ru arata ca Okkert a vizitat ultima data pagina marti, la ora 02.13.

O vecina a jurnalistului sustine ca barbatul lipseste de cel putin trei zile, iar cadavrul lui a fost descoperit de niste prieteni, un barbat si o femeie.

"M-am trezit la 02.00 sau 03.00 dimineata. Ciocaneau la usa mea. Am vrut sa chem politia, dar au plecat. (Vizitatorii erau) un tanar si o femeie. Tanarul a sunat la usa mea dimineata si mi-a explicat ca prietenul lui nu raspunde la telefon de trei zile", a declarat ea.

La scurt timp, informatia a fost facuta publica, presa electronica anuntand o "crima brutala", afirmand ca barbatul a fost injunghiat de "zeci" de ori. O prietena care a incercat sa ia legatura cu el vineri si care ulterior a descoperit cadavrul, a dezmintit informatia.

"Avea o singura plaga injunghiata, la gat" a declarat femeia, identificata ca Aleksandra, pentru portalul GZT.RU, adaugand ca prietenul ei a fost injunghiat cu un cutit de bucatarie pe care il vazuse anterior in apartamentul lui. "Ar fi fost injunghiat pe la spate, cu mana dreapta", a explicat ea.

Ea a precizat ca nu sunt semne de lupta sau jaf si nu stie daca Okkert a avut vreun vizitator inainte sa moara. Singurul lucru care lipseste din apartamentul jurnalistului este laptop-ul acestuia.

"Mouse-ul era la locul lui, dar laptop-ul lipsea", a declarat ea.

Okkert a fost corespondentul postului de stiri Vesti in 2005, lucrand ulterior pentru postul privat de televiziune REN-TV si pentru televiziunea controlata de stat NTV. Din decembrie 2008, el lucra ca moderator la un post de televiziune de business, Expert.

"Nu as face o legatura intre acest eveniment tragic si munca lui Dmitri. El era moderator si editor de stiri la Expert-TV, si nu sunt riscuri profesionale", a declarat directorului trustului Expert, Valeri Fadeiev.

"Activitatea profesionala este, bineinteles, prima idee. Dar el era moderator si nu desfasura nicio investigatie (jurnalistica). Am fi stiut daca era asa. Nu am nicio versiune, las politia sa isi faca treaba", a declarat Piotr Marcenko, directorul postului de televiziune Expert.

In Rusia, care are una dintre cele mai precare situatii din lume in ceea ce priveste siguranta jurnalistilor, s-au inregistrat cel putin doua asasinate numai anul trecut.