Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adoptat in unanimitate o rezolutie care se opune interzicerii purtarii valurilor musulmane in public, pe motivul ca astfel se neaga un drept de baza al femeilor care doresc sa isi acopere fetele. In cadrul rezolutiei se subliniaza ca valurile, cunoscute sub numele de burqa sau niqab, ar putea fi interzise atunci cand se pune in discutie siguranta publica sau obligatiile profesionale, informeaza GlobalPost.

Consiliul Europei se opune interzicerii valului musulmanFoto: Reuters

Tari precum Franta, Belgia sau Spania iau in considerare interzicerea purtarii valului ce acopera integral chipurile femeilor musulmane in public. Cu toate acestea, rezolutia Consiliului nu are nicio greutate in justitie impotriva legislatiilor nationale.

Rezolutia subliniaza ca "o mare majoritate a musulmanilor din Europa impart principiile care stau la baza societatilor europene". Musulmanii sunt rugati "sa renunte la orice interpretari traditionale a Islamului, care neaga egalitatea intre sexe si limiteaza drepturile femeilor. Femeile sunt egale cu barbatii in toate privintele si trebuie sa fie tratate in consecinta." Rezolutia face insa, o distinctie intre religia islamica si miscarea politica musulmana cunoscuta sub numele de islamism, care nu accepta separarea bisericii de stat.