​Faisal Shahzad, retinut pentru atentatul esuat cu bomba din Times Square, a pledat vinovat luni, spunand ca extremistii islamisti vor continua sa atace Statele Unite pana cand acestea se vor retrage din "teritoriile musulmane", informeaza Reuters.

Faisal ShahzadFoto: Reuters

"Voi pleda vinovat de 100 de ori. Pana cand SUA opreste atacurile aeriene si ocupatia teritoriilor musulmane, vom ataca Statele Unite si la asta pledez vinovat", a spus Shahzad, 30 de ani, cetatean american de origine pakistaneza.

El a precizat ca intentia lui a fost sa produca "daune cladirii, sa raneasca oamenii sau sa omoare oamenii".

"Trebuie sa intelegeti de unde vin. Ma consider un Mujahedin", a spus Shahzad, intr-un lung discurs intrerupt deseori de judecatorul curtii.

Shahzad a recunoscut ca a mers in Pakistan, unde are o sotie si doi copii, pentru a invata cum se face o bomba pentru masina de la talibanii pakistanezi, si a primit 12.000 de euro de la acestia pentru a realiza atacul.

Acesta a pledat vinovat la 10 capete de acuzare, inclusiv la tentativa de folosire a unei arme de distrugere in masa si terorism. Ar putea fi inchis pe viata.

Shahzad a povestit ca a lucrat singur, fara sa i se spuna cum sa procedeze. A facut bomba, a plasat-o in masina, apoi a mers cu ea si a parcat-o in Times Square. Aici a aprins fitilurile si a asteptat intre 3 si 5 minute pana a fugit.

Politia a fost avertizata de o masina din care iese fum, iar piata a fost evacuata la timp.

Talibanii au revendicat atacul, dupa ce au promis sa se razbune pentru moartea mai multor lideri ucisi de rachete CIA.