Bronislaw Komorowski, candidatul partidului liberal Platforma Civica si presedinte interimar, a castigat turul I al alegerilor prezidentiale, fiind urmat de Jaroslaw Kaczynski, fratele geaman al fostului presedinte Lech Kaczynski, transmite Reuters. Potrivit unui exit poll, Komorowski a castigat 41% din voturi, fata de 36% cat a obtinut rivalul sau.

Jaroslaw Kaczynski si Bronislaw KomorowskiFoto: Reuters

Alte doua exit poll-uri l-au aratat pe Komorowski castigator, confirmand sondajele de opinie dinainte de alegeri.

Turul al doilea al alegerilor va avea loc pe 4 iulie, iar sondajele arata ca presedinte ar iesi Komorowski.

O victorie a acestuia, un apropiat al primului ministru Donald Tusk, ar ajuta Platforma Civica inainte alegerilor parlamentare din 2011.

Campania prezidentiala a fost insa umbrita in ultimele saptamani de inundatiile care au lovit Polonia, care au ucis 24 de persoane si au distrus mii de case.

Discursul ambilor candidati s-a centrat, in contextul recentei tragedii si al inundatiilor, pe unitate nationala intre cei 38 de milioane de cetateni polonezi. Sloganul campaniei lui Kazynski, cunoscut pentru stilul sau dur, este "Cel mai important lucru este Polonia", in timp ce Komorowski face un apel la colaborare intre fortele politice - "Consensul este constructiv."

Alegerile au fost declansate dupa ce Lech Kaczynski si alte 95 de persoane, printre care sotia sa si alte zeci de figuri militare de rang inalt din Polonia si politicieni importanti, au murit intr-un accident aviatic in Rusia.