Israelul a anuntat duminica proceduri de slabire a blocadei din Fasia Gaza, informand ca va permite trecerea tuturor bunurilor, exceptand armele si materialele din care ar putea fi produse acestea, transmite Reuters. Guvernul va prezenta o lista de marfuri interzise "in cel mai scurt timp".

"Israel cauta sa tina departe de Gaza arme si material pe care Hamas il foloseste sa pregateasca si sa desfasoare atacuri teroriste asupra Israelului si civilili sai," a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu. "Toate celelalte bunuri vor fi permise in Gaza."

Netanyahu a facut aceste declaratii alaturi de Tony Blair, trimisul ONU in Israel, care a facut lobby pentru relaxarea blocadei impuse teritoriului condus de Hamas.

Conform noilor proceduri, Israelul va permite transferul materialelor de constructie pentru proiecte imobiliare, cum ar fi scoli si centre medicale, aprobate de Autoritatea Palestiniana si supravegheate de organizatiile internationale.

Israelul s-a aflat sub presiune de a slabi blocada, in urma raidului asupra flotilei pro-palestiniene din 31 mai.

Presedintele Barack Obama va avea o intalnire cu Netanyahu la Washington pe 6 iulie pentru a discuta despre masuri aditionale, a anuntat Casa Alba duminica.

Aproximativ 1,5 milioane de palestinieni locuiesc in Fasia Gaza, unde Hamas a preluat puterea in 2007. Cei 1 milion care locuiesc pe coasta depind de ajutoare ONU in urma ofensivei israeliene din decembrie 2008.