O controversata arma neletala care foloseste microunde pentru a crea durere puternica ar putea fi aplicata de SUA in Afganistan, potrivit AOL News. Revista Wired informeaza ca arma, cunoscuta oficial ca "Active Denial System" (ADS) se afla deja in Afganistan pentru teste, insa o decizie privind folosirea ei nu a fost inca luata.

"Este o senzatie de caldura insuportabila. Ca atunci cand deschizi usa unui cuptor," a declarat purtatoarea de cuvant al Directoratului pentru arme neletale, Kelley Hughes, evitand sa spuna ca efectul este de ardere.

ADS, un fel de "Sfantul Graal" al sistemelor de control al multimii, este aproape de aplicare de mai multi ani, scrie Wired. Probleme tehnice ca supraincalzire sau performante scazute in ploaie, sau de siguranta - in cadrul testelor o persoana a trebuit sa fie transportata la un spital de arsi, precum si ingrijorari referitoare la reactia localnicilor, au impiedicat ca acest lucru sa se intample.

"Se ia in considerare cel mai potrivit mod de folosire al ADS," a declarat Hughes pentru AOL.

ADS emite microunde care provoaca o senzatie de arsura, determinandu-i pe oameni sa se indeparteze. Fortele Aeriene numesc aceasta reactie efectul "la revedere". Ar putea fi folosit, de exemplu, la apararea bazelor militare.