Abdolmalek Righi, seful miscarii rebele sunite Jundallah, acuzat de numeroase actiuni armate si atentate comise in provincia iraniana Sistan-Baluchistan (sud-est), a fost spanzurat duminica dimineata, a anuntat agentia oficiala Irna, preluata de AFP.

"In urma deciziei tribunalului revolutionar din Teheran, Abdolmalek Righi a fost spanzurat duminica dimineata", a precizat agentia iraniana.

Procesul s-a derulat cu usile inchise si nicio informatie privind derularea sa nu a fost facuta publica. Autoritatile au decis sa-l judece pe Abdolmalek Righi la Teheran, si nu in provincia Sistan-Baluchistan.

"Seful grupului armat contra-revolutionar din estul tarii (...) a fost gasit vinovat pentru furt armat, atacuri contra fortelor armate si a ordinii publice, precum si a oamenilor simpli, si de crima", se arata in comunicatul Parchetului general si revolutionar din Teheran.

"A fost condamnat la moarte de un tribunal revolutionar din Teheran, condus de judecatorul Tohidi, dupa ce a fost declarat 'mohareb' (dusman al lui Dumnezeu) si 'pervertitor pe Pamant', pentru ca a comis 79 de actiuni criminale", adauga Parchetul.

Potrivit comunicatului, "grupul terorist Jundallah, condus din 2003 de Abdolmalek Righi, este vinovat de 35 de rapiri comise asupra iranienilor si a strainilor (...) si de uciderea a 154 de membri ai fortelor de ordine sau a unor oameni simpli, precum si de ranirea a 320 de persoane".

Decizia Tribunalului spune ca Abdolmalek Righi are "legaturi cu membrii serviciilor de informatii straine, in special cu agentii serviciilor secrete americane si ale regimului sionist, precum si cu agenti ai serviciilor de informatii din anumite state arabe".

"Condamnatul a acceptat verdictul si a cerut mila (...) care i-a fost insa refuzata de seful autoritatii judiciare".

Abdolmalek Righi a fost capturat in februarie in urma unei actiuni spectaculoase de deturnare spre un aeroport iranian a unei curse internationale la bordul careia liderul Jundallah se indrepta dinspre Emiratele Arabe Unite spre Kirghistan.

Jundallah (Armata lui Dumnezeu) este acuzat de autoritatile iraniene de numeroase atentate ucigase comise in ultimii ani in sud-estul tarii, la granita cu Pakistanul, unde traieste o importanta comunitate sunita, in conditiile in care siitii sunt majoritati in republica islamica.

Abdolhamid Righi, fratele liderului Jundallah, extradat de autoritatile pakistaneze in Iran in iunie 2008, a fost spanzurat in 24 mai, sub acuzatia de apartenenta la un grup terorist.

Teheranul a acuzat in repetate randuri sprijinul acordat acestei grupari de Statele Unite ale Americii si de Pakistan.