Avioanele de vanatoare ale Turciei au bombardat sambata pozitiile rebelilor kurzi din nordul Irakului, ucigand 12 combatanti. Armata a ripostat astfel la atacul organizat de membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) asupra unui post militar situat la frontiera cu Irakul, in urma caruia si-au pierdut viata opt soldati, alti 14 fiind raniti, relateaza Le Monde. Atacul a avut loc in noaptea de vineri spre sambata si a vizat un post de jandarmi situat in apropiere de Semdinli, in sud-estul extrem al Turciei.

Atacul intreprins de PKK a avut loc imediat dupa ce un oficial al armatei turce, generalul Fahri Kira, a avertizat ca se asteapta la o intensificare a luptelor. Generalul anuntase ca cel putin 130 de rebeli au fost ucisi in Turcia si in Irak de la inceputul lunii martie, iar 43 de soldati turci si-au pierdut viata.

Premierul Recep Tayyip Erdogan a acuzat PKK de sabotarea eforturilor guvernamentale de pace, care vizau acordarea unor drepturi sporite minoritatii kurde si dezvoltarea investitiilor in zonele in care traiesc acestia, in sud-estul anatolian, in incercarea de a pune capat unui conflict care a inceput in 1984.

Violentele s-au multiplicat dupa ce Abdullah Ocalan, liderul PKK aflat in inchisoare, a anuntat ca renunta la eforturile de dialog cu Ankara.

Conflictul dintre kurzi si turci s-a soldat pana in prezent cu peste 45.000 de morti, potrivit armatei.