Un oficial de la Kabul a declarat joi ca rezervele minerale descoperite recent in Afganistan valoreaza cel putin 3.000 de miliarde de dolari, o valoare tripla decat cea estimata de o echipa de geologi americani si de oficiali ai Pentagonului, transmite AP. Americanii afirmasera ca au descoperit in Afganistan vaste depozite de cupru, litiu, fier, aur si cobalt, care pot face din aceasta tara unul dintre cei mai mari exportatori mondiali.

Ministrul Minelor, Wahidullah Shahrani, a declarat joi ca va merge in Marea Britanie saptamana viitoare pentru a discuta despre atragerea investitorilor straini pentru unul din cele mai mari depozite de minereu de fier, aflat in provincia Bamiyan.

Shahrani a spus ca estimarea americanilor, potrivit careia rezervele minerale descoperite valoreaza 1.000 de miliarde de dolari, este "conservatoare".

Potrivit declaratiilor facute de echipa de geologi din SUA, rezervele de litiu sunt mai mari decat cele detinute de Bolivia, tara considerata in prezent primul exportator mondial. Litiul este un element chimic esential pentru industria electronica, fiind folosit in domenii extrem de largi, de la baterii de telefoane mobile pana la laptopuri si masini electrice.

Rezervele Afganistanului sunt atat de mari incat ar putea deveni "Arabia Saudita a litiului", potrivit unui memorandum intern al Pentagonului, citat de ziaristii americani.

Depozitele de cupru si de fier sunt suficient de mari pentru a face din aceasta tara unul dintre cei mai mari producatori mondiali.

"Este un potential uluitor aici", a declarat generalul David Petraeus.

Echipa de geologi americani si de oficiali ai Pentagonului a descoperit rezervele minerale cu ajutorul hartilor si datelor culese de expertii rusi in timpul ocupatiei sovietice din anii '80.