Demonstranti musulmani le-au strigat "Criminalilor!" soldatilor britanici intorsi din Afganistan care marsaluiau pe strazile din Barking (Essex), transmiteDaily Mail. Cei cativa zeci de musulmani au fost ulterior atacati de grupuri de extrema-dreapta.

Proteste impotriva soldatilor britaniciFoto: Reuters

Potrivit informatiilor, aproximativ 40 de membri ai unui grup numit Muslims Against the Crusades (MAC) au protestat in timpul paradei organizate in onoarea soldatilor britanici intorsi din Afganistan. Demonstrantii au strigat lozinci impotriva militarilor si au agitat pancarte pe care era scris: "S-au intors criminalii!", "Soldati britanici, mergeti in iad!" si "Pentru ce muriti? 18.000 de lire".

Demonstrantii musulmani au fost confruntati de circa 100 de persoane, unele dintre ele purtand tricouri inscriptionateEnglish Defence League, care le-au strigat "Ticalosilor", "Allah, Allah, cine naiba e Allah? si "Musulmanii ce arunca cu bombe, afara de pe strazile noastre". Manifestantii de dreapta au aruncat cu carnati de porc in musulmani.

Politistii, care aveau informatii legate de posibile violente in timpul paradei din Barking, au separat cele doua grupuri cu bariere, insa n-au putut opri violentele. Demonstrantii de dreapta au rupt barierele si i-au atacat pe cei din MAC, inainte ca 100 de politisti, unii dintre ei calare, sa-i desparta.

Mai multe persoane care au asistat la parada soldatilor din 1st Battalion Royal Anglian Regiment au declarat ca au fost "dezgustati" de cele intamplate si i-au acuzat pe protestatarii musulmani ca "au rapit" marsul soldatilor intorsi din misiune. Un reprezentant al MAC, Abu Abbas, a spus insa ca "protestul nu a avut in vedere Regimentul ci toate ocupatiile de pe pamanturile musulmane. Ei au mers acolo si au ucis civili. Nu putem accepta asta".

Publicatia britanica precizeaza ca regimentul care a marsaluit prin Barking a pierdut cinci oameni in timpul ultimului tur in Afganistan.

Presedintele Consiliului Local din Barking si Dagenham i-a cerut recent secretarului de interne sa interzica MAC.

Vezi imagini cu cele doua grupuri de manifestanti: