​Diverse studii, scrie Le Soir, au estimat volumul economiei subterane a Belgiei: 17,9% din PIB, adica peste 59 miliarde de euro (PIB-ul belgian e estimat la 330 mld euro) Daca tinem cont de presiunea fiscala belgiana, care e de 44%, rezulta circa 26 de miliarde de euro care scapa bugetului. Solutia propusa de belgieni? O amnistie fiscala. Asa cum sustineam si eu pentru Romania, inca din iulie trecut, scrie Dan Popa pe blogul sau.

Cresterea economica a Belgiei, ca tot veni vorba, e estimata de guvernatorul Bancii lor nationale, Guy Quaden, la 1,3% in 2010 si la 1,7% in 2011, cu ocazia prezentarii prognozei de primavara, ca asa e la ei. Deficitul lor bugetar- 5% in 2010 si 5,3% in 2011, a mai estimat Quaden, care a sugerat si cresterea impozitelor.

La Meuse publica fragmente dintr-un raport al OECD despre perspectivele economiei globale, potrivit caruia tarile emergente capata un loc mai important in procesul revenirii economice, in detrimentul celor considerate bogate. Cifre, grafice, minunatii. Raportul, aici.

L`Echo scrie despre problemele Spaniei, care tara pare sa mearga in ritm grecesc. Pe urma, despre un raport al grefei Tribunalului in cazul Fortis, grefa care constata ca banca a comunicat foarte prost. In plus, Banca Centrala a Luxemburgului il cheama pe Juncker la ordine, mai aflam din L`Echo.

Bucurie mare in presa elvetiana, bucuroasa de evolutia la Campionatul Mondial. “Putem visa”, scrie 24Heures. Despre o posibila plecare a ministrului Finantelor caruia i se analizeaza activitatea si posibilele scenarii despre inlocuitori (oficial, mandatul lui se incheie abia in 2010, dar zvonuri privind inlocuirea sa sunt de peste 3 saptamani).

250 miliarde de euro ca sa salvam Spania?, se intreaba Tribune de Geneve. Un text bunut, despre problemele Spaniei si despre posibilele viitoare probleme pe care cura franceza de austeritate le poate provoca.

In Franta, presa e ocupata de reforma pensiilor si de procesul lui Kerviel. Austeritatea ii va face pe francezi sa munceasca mai mult pentru aceeasi pensie. Cat despre Kerviel, adevarul e la mijloc. Sefii lui (sau macar o parte) stiau ce face traderul. De cealalta parte, si el a umblat cu falsuri.

Comenteaza pe blogul lui Dan Popa.