In 2009, Administratia Obama a oferit angajatilor federali bonusuri in valoare de 400 de milioane de dolari, cu 80 de milioane de dolari mai mult decat in anul precedent, potrivit unor noi date guvernamentale, citate de Daily Record. Cei mai multi bani i-au primit controlorii de trafic aerian si administratorii din capitala federala.

Datele au fost oferite de U.S. Office of Personnel Management si ele se refera la salariile primite de 1.3 milioane de angajati federali, respectiv 65% din totalul bugetarilor civili.

Cele 408 milioane de dolari oferite nu au vizat Departamentul Apararii si cel al Trezoreriei, serviciile de securitate (CIA si FBI), Casa Alba, Congresul si alte agentii, precum US Postal Service.

Potrivit statisticilor, bonusurile au reprezentat 0.3% din totalul de 150 de miliarde de dolari cat reprezinta salariile pentru angajatii federali civili.

Spre comparatie, gigantul financiar Goldman Sachs a platit anul trecut bonusuri in valoare de 16.2 miliarde de dolari celor 32.500 de angajati, aproape 500.000 de dolari pentru fiecare dintre ei.

Daily Record scrie ca in prezent exista circa 48 de categorii diferite de prime, de la bonusuri prezidentiale pana la "ore suplimentare neverificate administrativ".

Nu toate bonusurile sunt oferite in bani lichizi. Uneori, angajatii sau grupurile primesc zile libere.

Salariul mediu pentru un salariat federal a fost anul trecut de circa 72.000 de dolari. Bonusurile, oferite la 345.000 de angajati, au fost cuprinse intre 25 de dolari si 94.200 de dolari. Cea mai mare prima a fost obtinuta de un angajat al Departamentului de Stat de la Washington.