Guvernul regional din Catalonia (Spania) ancheteaza in prezent o clinica din Barcelona despre care se banuieste ca ofera tratamente de "vindecare" a homosexualitatii, relateaza presa spaniola, citata de AFP. Policlinica Tibidabo ar oferi pilule si tratamente psihiatrice pentru "a-i converti" pe homosexuali.

Publicatia "El Pais" a scris ca pacientii care merg la tratament la clinica din Barcelona sunt reprezentanti ai unei religii care considera ca homosexualitatea este incompatibila cu credinta lor.

Marina Geli, principalul oficial din domeniul sanatatii din Catalonia, a afirmat ca "nu exista dovezi stiintifice care sa sustina teoria ca homosexualitatea trebuie tratata ca o boala".

Clinica poate fi amendata daca se confirma faptul ca in institutia medicala aveau loc astfel de tratamente.

Homosexualitatea a fost legalizata in Spania in 1979, la putin timp dupa moartea dictatorului Francisco Franco. In timpul acestuia, homosexualii erau internati in institutii despre care activistii afirmau ca semanau cu lagarele de concentrare.

Guvernul premierului Jose Luis Rodriguez Zapatero a cautat sa promoveze drepturile homosexuale ca parte a agendei sale socialist-liberale.

In 2005, Executivul de la Madrid a votat o lege care permite casatoriile intre persoane de acelasi sex, facand astfel ca Spania sa fie a treia tara din Uniunea Europeana, dupa Belgia si Olanda, care a realizat acest lucru.