Israelul a anuntat ca va incepe o ancheta in cazul raidului asupra flotilei pro-palestiniene din 31 mai, in urma caruia 9 activisti turci si-au pierdut viata, dupa mai multe consultari cu Statele Unite, relateaza BBC. Din comisia de investigatie, condusa de fostul judecator al Curtii Supreme Israeliene, Jacob Turkel, vor face parte doi observaori straini - castigatorul Premiului Nobel pentru Pace, irlandezul David Trimble, si procurorul militar canadian Ken Watkin.Turcia a respins ancheta, amenintand cu masuri fara precedent daca ONU nu va realiza o investigatie proprie, impartiala.

Initial, Israelul a respins propunerea Natiunilor Unite pentru o investigatie internationala, dar duminica a anuntat ca este de acord cu doi observatori straini in cadrul unei investigatii proprii.

Propunerea "comisiei publice independente", pe care Washington-ul a descris-o ca "un important pas inainte", a fost votata "in unanimitate" de membrii guvernului.

"Ne asteptam ca investigatia militara a Israelului sa fie realizata cu promptitudine. Totodata, ne asteptam ca, atunci cand va fi finalizata, rezultatele sa fie prezentate public si comunitatii internationale", a precizat purtatorul de cuvant de la Casa Alba, Robert Gibbs.

Comisia va "investiga aspecte legate de actiunile luate de statul israelian pentru a preveni navele sa ajunga pe coasta din Gaza", se precizeaza intr-un comunicat al biroului primului ministru Benjamin Netanyahu.

Turcia a anuntat ca nu va tine cont de aceasta ancheta.

"Nu avem incredere deloc ca Israel, o tara care a desfasurat un asemenea atac asupra unui convoi de civili pe ape internationale, vor realiza o investigatie impartiala … Sa ai inculpatul actionand, in acelasi timp, ca procuror si ca judecator nu este compatibil cu niciun principiu legal," a declarat Ministrul de Externa al Turciei, Ahmet Davutoglu.

"Daca o comisie internationala nu este creata si daca cererile de drept ale Turciei continua sa fie ignorate, Turcia are dreptul sa isi revizuiasca unilateral legaturile cu Israelul si sa implementeze sanctiuni," a adaugat acesta.

Flotila formata din 6 nave, care a plecat din Cipru cu intentia de a rupe blocada Israelului in Fasia Gaza, transporta activisti si aproximativ 10.000 de tone de ajutoare umanitare, cand fortele israeliene au urcat la bord.

Comitetul International al Crucii Rosii a condamnat blocada instaurata in 2007 de Israel, cand puterea in Fasia Gaza a fost preluata de Hamas, spunand ca este o incalcare clara a legii umanitare internationale.