Separatistii flamanzi din partidul N-VA se afla pe primul loc in cadrul alegerilor legislative anticipate de duminica din Belgia, potrivit primelor rezultate citate de televizuni, relateaza AFP.

In randul electoratului francofon, Partidul Socialist s-a situat pe primul loc, castigand 36% atat in Valonia si cat in regiunea Bruxelles, arata primele estimari.

In Flandra, partidul N-VA, condus de Bart De Wever, a primit intre 23 si 32% din voturi.

Bart De Wever sustine impartirea Belgiei in doua state: Flandra (vorbitoare de limba olandeza) si Wallonia (vorbitoare de limba franceza). Rezultatele oficiale complete urmeaza sa fie anuntate in cursul serii.

Dupa alegeri, partidele politice din Flandra, Wallonia si Bruxelles urmeaza sa inceapa negocieri laborioase in vederea formarii unui nou guvern de coalitie.

Astfel cele doua comunitati risca sa se inteleaga si mai dificil in tentativa de a ajunge la un compromis mai intai pentru formarea unui guvern, iar apoi pentru o noua impartire a puterilor intre regiuni si statul federal.

In cazul unui nou blocaj, o radicalizare a conflictului lor ar putea trezi temeri intemeiate legate de impartirea teritoriului national.

Bazandu-se pe superioritatea sa demografica si economica, Flandra reclama suprimarea ultimelor drepturi lingvistice ale francofonilor care traiesc pe teritoriul ei, la periferia Bruxelles-ului. Pentru a-si consolida emanciparea sa fata de un stat initial unitar si francofon, ea cere de asemenea competente crescute in domeniul socio-economic.

Sub forma sa extrema, autonomia sustinuta de NVA nu ar mai lasa statului decat cateva competente /aparare, afaceri externe/, in asteptarea independentei.

Francofonii refuza lichidarea fara compensatie a drepturilor celor 130.000 de locuitori francofoni de la periferia flamanda a Bruxelles-ului.

Guvernul lui Yves Leterme a demisionat la 22 aprilie in urma retragerii din coalitia de guvernare a unui partid flamand. Acesta a protestat in acest fel fata de impasul in care se afla negocierile privind drepturile lingvistice ale francofonilor care locuiesc in Flandra.