Autoritatile din Polonia au arestat un presupus agent Mossad, despre care se crede ca a fost implicat in asasinarea unui comandant Hamas intr-un hotel de lux din Dubai, au anuntat procurorii germani, citati de AFP. Uri Brodsky a fost retinut la cererea autoritatilor de la Berlin.

Suspectii detineau pasapoarte europeneFoto: Captura Youtube.com

"El a fost arestat in Varsovia, fiind suspectat ca a fost implicat in obtinearea ilegala a unui pasaport german", a declarat un procuror de la Berlin, confirmand informatii prezentate de "Der Spiegel". "Decizia de a-l transfera autoritatilor germane aparine polonezilor", a continuat procurorul.

Potrivit informatiilor oferite de "Der Spiegel", suspectul se numeste Uri Brodsky. El a fost arestat la inceputul lunii iunie la aterizarea pe aeroportul din Varsovia, fiind suspectat ca a ajutat un membru al "echipei mortii" sa obtina un pasaport german, in iunie 2009.

In februarie, seful politiei din Dubai, gen. Dhahi Khalfan Tamim, a declarat ca o "echipa a mortii" formata din mai multe persoane, care detineau pasapoarte europene, s-a aflat in spatele asasinarii unui important lider al Hamas. Mahmoud al-Mabhouh a fost gasit mort, in ianuarie, in camera sa dintr-un hotel de lux din Dubai. Potrivit informatiilor oferite de Tamim, cel putin 26 de persoane (care detineau pasapoarte britanice, irlandeze, australiene, franceze si germane) au participat la operatiunea impotriva liderului Hamas. Documentele folosite par sa fi fost false sau obtinute ilegal.

Israelul a refuzat sa confirme sau sa nege implicarea in asasinat. Seful politiei din Dubai a declarat insa ca este 99% convins ca serviciul israelian de informatii Mossad s-a aflat in spatele asasinarii lui Mahmoud al-Mabhouh. Potrivit presei din Israel, toate operatiunile de acest gen realizate de Mossad trebuie sa primeasca aprobarea finala de la premierul israelian. Ministrul israelian de Externe, Avigdor Lieberman, a respins atunci acuzatiile, sustinand ca intregul scandal seamana mai degraba cu scenariul unui film "James Bond".