O tanara din Lituania a recunoscut ca a planuit sa realizeze un atac sinucigas in Cecenia, a declarat un procuror din Vilnius, citat de AFP. Acesta a afirmat ca trei suspecti, care au fost arestati in Rusia, urmau sa o ajute pe Egle Kusaite sa-si duca la indeplinire planurile.

Kusaite (20 de ani) se afla in inchisoare din octombrie 2009. Ea a fost arestata in Lituania, in timp ce incerca sa mearga in Rusia, a declarat procurorul Algimantas Kliunka.

"In timpul interogatoriului, Egle Kusaite a recunoscut ca scopul sau era sa mearga in Federatia Rusa si apoi in Cecenia pentru a realiza un atac terorist, aruncandu-se in aer intr-un loc public", a declarat Kliunka.

Procurorul lituanian a spus ca informatiile despre oamenii de legatura ai tinerei au fost transmise oficialilor rusi, care i-au arestat pe cei trei suspecti.

"Cei trei suspecti au recunoscut ca vroiau sa o duca pe Egle Kusaite intr-o tabara terorista de antrenament", a adaugat Kliunka.

Procurorul lituanian a spus ca, intre iunie si octombrie 2009, Kusaite a avut contacte cu grupuri islamiste din Rusia.

Familia tinerei sustine insa ca declaratiile lui Kusaite au fost obtinute in urma abuzurilor fizice si psihice, prin "violente si amenintari. In plus, declaratiile ei au fost distorsionate".

Luna trecuta, activisti pentru apararea drepturilor omului au afirmat ca anchetatorii au folosit metode care "au incalcat drepturile lui Kusaite". Procurorii lituanieni au respins insa aceste acuzatii.