Decana de varsta a ziaristilor acreditati la Casa Alba si-a incheiat cariera intr-un mod trist. Helen Thomas, in varsta de 89 de ani, nu s-a prezentat luni la postul sau, decizand sa se pensioneze, dupa ce declarase ca evreii din Israel ar trebui "sa plece dracului din Palestina", relateaza Le Monde, in editia electronica.

Helen Thomas si Lyndon Johnson, 1968Foto: Reuters

Intr-un interviu acordat site-ului Rabbilive.com in data de 27 mai, Helen Thomas a fost intrebata ce mesaj are pentru evrei.

Spre surprinderea reporterului, ea a declarat: "Spuneti-le sa plece dracului din Palestina. Amintiti-va ca acei oameni (palestinienii) sunt ocupati si ca este vorba despre pamantul lor. Ei (evreii) ar trebui sa se intoarca la ei acasa. In Polonia, in Germania .. in America, nu conteaza in oricare alt loc".

Desi ziarista si-a cerut ulterior scuze, Robert Gibbs, purtatorul de cuvant al Casei Albe, a calificat declaratiile doamnei Thomas drept "condamnabile" si "socante". Aceasta jurnalista, care a lucrat cu zece presedinti, nu mai scrie acum la grupul de presa Hearst Newspaper si nu mai este acreditata la Casa Alba: angajatorul sau a declarat luni, intr-un comunicat, ca ziarista, care a debutat la agentia United Press International (UPI) in 1943, a decis sa se pensioneze.

"Regret profund comentariile pe care le-am facut saptamana trecuta in privinta israelienilor si a palestinienilor", explica ziarista, in acest comunicat. "Ele nu reflecta sentimentele mele, eu imi doresc ca pacea sa revina in Orientul Mijlociu", spune ea.

Asociatia corespondentilor de la Casa Alba a adus un omagiu acestei "pioniere" dar s-a declarat intristata de declaratiile legate de evrei.