Semiluna Rosie iraniana va incerca sa sparga blocada instituita de Israel in Gaza, trimitand ajutoare alimentare si medicale in teritoriile palestiniene, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Externe de la Teheran, citat de CNN. Duminica, un ziar libanez a relatat ca premierul turc Recep Tayyip Erdogan ar intentiona sa "sparga" blocada instituita de Israel, mergand personal cu vaporul in Fasia Gaza. Erdogan ia in calcul si trimiterea de nave de razboi pentru a insoti vapoarele activistilor ce incearca sa ajunga in Gaza.

Ramin Mehmanparast a declarat ca doua vapoare iraniene vor fi parte a unei noi flotile cu ajutoare, organizata de cateva tari islamice. Purtatorul de cuvant al diplomatiei iraniene nu a precizat care sunt tarile implicate, afirmand insa ca "e vorba strict de un efort umanitar pentru populatia din Gaza".

Presa iraniana a citat un oficial al Semilunii Rosii, Abdul Rauf Adibzadeh, care a spus ca un vapor cu provizii va ajunge in Gaza, via Egipt, la sfarsitul acestei saptamani.

Semiluna Rosie iraniana intentioneaza, de asemenea, sa trimita doua vapoare cu ajutoare catre coastele maritime ale Fasiei Gaza, incluzand o nava-spital cu medici, asistente medicale si sali de operatie, precum si vas cu alimente si medicamente.

Adibzadeh a afirmat ca exista o posibilitate ca vapoarele iraniene sa fie atacate, adaugand insa ca, in ciuda pericolului, navele vor fi trimise in Gaza daca asa vor ordona autoritatile de la Teheran.

Pe de alta parte, doua grupuri evreiesti din Europa, care sustin cauza palestiniana, au anuntat ca o "ambarcatiune evreiasca" intentioneaza sa ajunga in Gaza. Edith Lutz, care a vorbit in numele organizatiilor Evrei pentru o Pace Dreapta si Evrei pentru Dreptate pentru Palestinieni, nu a precizat cand va pleca ambarcatiunea "pentru a evita sabotajul".

La inceputul saptamanii trecute, fortele speciale israeliene au luat cu asalt o flotila internationala cu ajutoare umanitare ce incerca sa ajunga in Gaza. Noua protestatari au murit si alte sute arestati in urma confruntarilor cu soldatii israelieni.