Nu se pune problema normalizarii relatiilor cu Israelul daca acesta nu accepta o ancheta internationala privind raidul de saptamana trecuta asupra unui convoi cu ajutoare umanitare ce se indrepta spre Gaza, a declarat ministrul turc de externe, Ahmet Davutoglu, citat de AFP. Turcia a condamnat in termeni duri operatiunea militara israeliana, mai ales ca opt dintre cei ucisi erau cetateni turci. Premierul Erdogan a acuzat Israelul de "terorism de stat", iar ambasadorul turc la Tel Aviv a fost rechemat in tara.

"Daca Israelul da unda verde pentru infiintarea unei comisii internationale de ancheta si este pregatit sa raspunda acestei comisii, atunci relatiile dintre Turcia si Israel vor urma, in mod natural, un drum diferit", a spus Davutoglu. "Daca insa Israelul continua sa evite acest lucru, nu se pune pune problema normalizarii relatiilor", a spus seful diplomatiei turce.

Vorbind despre acordul de cooperare militara, semnat in 1996 intre cele doua tari, Davutoglu a afirmat ca "discutiile legate de acesta chestiune sunt inca in desfasurare" si ca raspunsul Israelului va determina decizia luata de Guvernul de la Ankara.

"Are vreo tara dreptul de a intercepta un vas civil ce navigheaza in apele internationale? Aceasta e intrebarea principala…. Nu putem lasa nicio tara sa ne raneasca in mod constient si deliberat cetatenii", a spus Davutoglu. "Daca nu accepta o ancheta internationala, inseamna ca sunt anumite fapte pe care vor sa le ascunda… Turcia e pregatita sa raspunda la toate intrebarile pe aceasta chestiune", a adaugat oficialul.

Turcia a condamnat in termeni duri operatiunea militara israeliana, mai ales ca opt dintre cei ucisi erau cetateni turci. Premierul Erdogan a acuzat Israelul de "terorism de stat". "Aceasta actiune, total impotriva principiilor dreptului international, este un inuman terorism de stat. Sa nu se gandeasca nimeni ca vom ramane tacuti in fata acestor fapte", a afirmat Erdogan imediat dupa raidul israelian. In plus, ambasadorul turc la Tel Aviv a fost rechemat in tara, iar Ankara a anulat exercitiile militare comune ce erau planificate.

Cooperarea militara si cea din industria de aparare a reprezentat motorul aliantei dintre Turcia si Israel, dupa semnarea pactului din 1996. Companiile din Israel au fost printre cele care au primit cele mai multe contracte de inzestrare ale armatei turce.

Legaturile dintre Turcia si Israel, parteneri militari de peste 15 ani, se racisera semnificativ dupa operatiunile israeliene in Fasia Gaza, de la sfarsitul anului 2008, criticate virulent de liderii turci.

Israelul a afirmat insa ca soldatii sai au actionat in legitima aparare, dupa ce au fost atacati de protestatari agresivi.