Cetatenii sloveni care au participat duminica la un referendum privind rezolvarea disputei frontaliere cu Croatia au votat in proportie de 52% in favoarea unui acord de arbitraj international, potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a circa 88% din voturi, transmite AFP.

Disputa se refera la delimitarea frontierelor maritime si terestre ale celor doua state in golful Piran din Marea Adriatica si dateaza din anul 1991, de la destramarea Iugoslaviei. Croatia vrea ca frontiera sa fie mutata catre partea de mijloc a golfului, in timp ce Slovenia se teme ca acest lucru ii va bloca accesul direct la apele internationale.

Un acord incheiat in noiembrie anul trecut si aprobat de parlamentele ambelor tari permite infiintarea unei comisii internationale de arbitraj pentru rezolvarea problemei. Insa, opozitia de centru-dreapta din Slovenia a contestat acordul, calificandu-l drept o "capitulare" in favoarea Croatiei, si a cerut organizarea unui referendum.

Peste 40% din cei 1,7 milioane de alegatori cu drept de vot s-au prezentat duminica la urne. Potrivit cifrelor comunicate dupa numararea a 88% din voturi, procentul celor care votasera in favoarea acordului de arbitraj era de 52%, in timp ce 48% au votat impotriva.

Lipsa acestui acord a dus la blocarea negocierilor de aderare a Croatiei la UE, pe care Zagrebul spera sa le incheie in 2012. Premierul sloven de centru-stanga, Borut Pahor, care a facut campanie in favoarea acordului, a declarat duminica seara ca rezultatul acestui referendum "va avea consecinte pozitive pentru intreaga regiune".