Imigratia din interiorul Uniunii Europene trebuie sa fie mai strict controlata, a declarat un oficial britanic in The Observer. Parlamentarul Ed Balls, care este secretar din umbra pentru Problemele copiilor si Educatie si candidat la presedentia Partidului Laburist, a cerut extinderea controalelor temporare pentru mucitorii romani si bulgari.

Balls a scris ca "prea multi" muncitori britanici au fost afectati de politicile de imigratie existente sub laburisti, adaugand ca imigratia viitoare in interiorul Uniunii ar trebui controlata mai strict. Oficialul a spus ca nivelul ridicat de imigratie din perioada laburistilor a avut un impact asupra salariilor si a conditiilor "prea multor oameni".

Balls sustine ca este "un pro-european" convins, insa unul "mai degrabna pragmatic" si nu de genul "romantic". "Au fost castiguri economice reale rezultate din venirea imigrantilor tineri, foarte muncitori din Europa de est in ultimii sase ani. Dar a existat, de asemenea, un impact direct asupra salariilor, termenilor si a conditiilor pentru prea multi oameni - in comunitati prost pregatite sa faca fata realitatii globalizarii, incluzand cea pe care o reprezint", a scris parlamentarul care reprezinta districtul Morley & Outwood.

In acest sens, Balls a cerut prelungirea controalelor temporare pentru muncitorii imigranti romani si bulgari.

"Privind in urma, Marea Britanie n-ar fi trebuit sa respinga controalele transnationale ale imigratiei din primul val al noilor state membre UE, in 2004, pe care aveam dreptul legal sa le impunem", a afirmat Balls.

El a criticat si actuala coalitia de guvernamant de la Londra pentru ca nu a luat in discutie ingrijorarile legate de muncitorii imigranti necalificati din UE.