Secretarul de stat american Hillary Clinton a transmis, vineri, reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii un mesaj de felicitare cu ocazia zilei sale de nastere. Urarile au fost trimise, insa, cu o saptamana mai devreme, pentru ca aniversarea oficiala a reginei va avea loc sambata viitoare, relateaza The Telegraph.

"Cu aceasta ocazie aniversara, aducem un omagiu vietii si mostenirii reginei si salutam relatia speciala dintre natiunile noastre", scrie sefa diplomatiei americane intr-o declaratie oficiala remisa de Departamentul de stat al SUA.

In numele presedintelui Barack Obama si al poporului american, Clinton precizeaza ca "Statele Unite au fost intotdeauna recunoscatoare pentru prietenia si exemplul oferit" de regina Elisabeta a II-a, cea care a contribuit la "mobilizarea natiunii sale in zilele negre ale razboiului si a ramas mereu un model de integritate si hotarare".

"Inca o data, ii urez reginei Elisabeta a II-a "La multi ani!" si pace si prosperitate poporului Marii Britanii in urmatorul an", mai noteaza secretarul de stat, adaugand ca aceasta "relatie speciala continua sa fie o baza solida pentru Statele Unite si Marea Britanie", care depun eforturi comune "pentru a face fata provocarilor secolului al 21-lea".

Un purtator de cuvant din cadrul Departamentului de Stat, Philip Crowley, a incercat sa faca haz pe seama gafei, spunand ca "intotdeaunea este mai bine sa transmiti urarile cu o saptamana mai devreme decat cu o saptamana mai tarziu".

De asemenea, o purtatoare de cuvant de la Palatul Buckingham a mentionat ca "in mod clar, a fost o simpla greseala si nimeni nu s-a simtit ofensat", fara sa precizeze insa daca Departamentul de Stat american si-a cerut scuze.

Desi ziua de nastere propriu-zisa a Elisabetei a II-a este la 21 aprilie - anul acesta regina implinind 84 de ani - Monarhia britanica sarbatoreste in fiecare an o a doua aniversare "oficiala", intr-o zi de sambata a lunii iunie, stabilita de guvern. Data aleasa in acest an este 12 iunie. Traditia de a sarbatori doua zile de nastere dateaza din timpul regelului Edward al VII-lea, care s-a nascut in noiembrie, dar a vrut ca aniversarea sa sa aiba loc in iunie, pentru a se putea bucura de vremea buna.