Un soldat israelian care a impuscat mortal sase din pasagerii convoiului de nave ce se indrepta spre Fasia Gaza ar putea fi recompensat cu o medalie de onoare pentru ca a salvat vietile camarazilor sai ce fusesea atacati cu bate, cutite si arme luate de la militarii batuti, relateaza TimesOnline. Pe de alta parte, o britanica aflata la bordul navei "Mavi Marmara" sustine ca soldatii israelieni au fost protejati de pasegeri si n-au fost batuti.

Publicatia a prezentat noi detalii despre controversatul raid realizat de fortele speciale israeliene impotriva flotilei cu ajutoare umanitare, ce incerca sa sparga blocada instituita impotriva Fasiei Gaza.

Potrivit informatiilor, pasagerii ar fi incercat sa duca trei dintre soldatii israelieni capturati intr-o magazie din interiorul navei, moment in care s-au auzit focuri de arma. Un pasager britanic a declarat ca unii dintre activistii de pe vas au incercat sa-i protejeze pe soldatii capturati de catre un grup de pasageri, cei mai mult dintre acestia fiind turci ce au legaturi cu o organizatie islamista acuzata de extremism de catre Israel.

Soldatul israelian care a impuscat sase dintre pasageri a declarat ca a fost ultimul dintre cei 15 militari care s-au coborat pe franghii la bordul navei Mavi Marmara. Militarul, identificat ca sergentul S., a afirmat ca puntea vaporului arata ca un "camp de bataie", dupa ce el si camarazii sai au fost atacati de "un grup de mercenari".

In momentul in care ar fi ajuns pe punte, el sustine ca a vazut trei dintre comandantii sai raniti: unul cu un glonte in stomac, un altul impuscat in genunchi si un al treilea zacand lesinat, dupa ce a fost batut.

Soldatul israelian si camarazii sai ar fi format un perimetru in jurul ranitilor, dupa care sergentul a tras cu pistolul Glock asupra pasagerilor ce i-ar fi atacat camarazii.

Sergentul a afirmat ca "atunci cand am ajuns pe punte, am fost atacat imediat de pasageri cu bate, tevi de metal si topoare. Au fost teroristi, fara indoiala. Am putut sa vad furia criminala din ochii lor si ca veneau la noi sa ne omoare". Militarul a afirmat ca a vazut un pasager ce tinea un pistol la capul unui soldat din fortele speciale israeliene.

Pasager britanic: Soldatii israelieni nu au fost batuti

Potrivit unor noi inregistrari date publicitatii de armata israeliana, filmate de catre activistii aflati la bordul navei, trupele de comando se apropie intr-un vas de asalt de Mavi Marmara, ei fiind intampinati de pasageri ce aveau in maini tevi de metal si lanturi. Alti pasageri au folosit furtunurile de apa impotriva soldatilor, in timp ce o grenada lacrimogena a fost aruncata spre barca israeliana.

TimesOnline precizeaza ca unii oficiali israelieni i-au acuzat pe trucii care i-au atacat ca au legaturi cu o grupare extremista. Publicatia scrie ca este insa neclar de ce pasagerii, daca erau intr-adevar teroristi, nu au folosit arme mai puternice impotriva navei de asalt si a elicopterelor israeliene.

O pasagera britanica, Alexandra Lort-Phillips (37 de ani), a declarat ca a vazut un soldiat israelian capturat, dus in interiorul navei. Pasagerii au luat arma soldatului, care era legat de picioare, dupa care l-au dezbracat.

Lort-Phillips a afirmat ca femeile care erau pe vas au strigat ca soldatul sa nu fie ranit si a negat ca militarul ar fi fost batut, recunoscand insa ca "au existat intr-adevar unele persoane care au fost extrem de agitate din cauza situatiei. E ceea ce te astepti sa vezi atunci cand se bat niste barbati".