Hamas nu este o organizatie terorista, ci este o miscare de rezistenta, a declarat vineri premierul turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit cotidianului local Hurriyet, citat de Jerusalem Post. Potrivit lui Erdogan, Hamas este invigatoarea legitima a alegerile palestiniene, ce lupta pentru pamantul sau.

"Mereu vorbiti despre democratie. Dar nu veti lesa niciodata Hamas sa conduca. Ce fel de democratie este aceasta?", a spus Erdogan, aparent adresandu-se liderilor israelieni, potrivit sursei citate.

"Nu cred ca Hamas este o organizatie terorista. Sunt rezistenta palestiniana care isi apara propriul teritoriu", a continuat Erdogan.

Liderul turc a reiterat declaratiile sale de saptamana aceasta cand acuzat Israelul ca a comis "un masacru" asupra flotilei care transporta ajutoare in Fasia Gaza. In duscursul sau de vineri, Erdogan a invocat Cele Zece Porunci, care "ar fi trebuit sa-i impiedice pe soldatii israelieni" sa ucida cel putin noua persoane aflate la bordul navei cu ajutoare umanitare.

"Daca nu intelegeti in turca, va spun in engleza: "You shall not kill" (Sa nu ucizi)", ar fi spus premierul turc, repetand apoi fraza si in ebraica.

Atacul marinei israeliene asupra flotei cu ajutoare umanitare destinate Fasiei Gaza, in care si-au pierdut viata opt turci si un cetatean american de origine turca, a starnit furia Turciei si a deteriorat considerabil relatiile dintre cele doua tari. Autoritatile turce au denuntat un act de "terorism de stat" iar ambasadorul turc la Tel Aviv a fost rechemat in tara.

"Incepand din acest moment, relatiile nu vor mai fi niciodata aceleasi", a spus joi seful statului turc, Abdullah Gul, adaugand ca asaltul militar israelian a provocat "sechele ireparabile" in relatiile bilaterale. "Israelul a comis una dintre cele mai grave erori din istoria sa. Turcia nu va ierta niciodata" aceasta agresiune, a continuat el.

De asemenea, vicepremierul turc, Bulent Arinc, a anuntat vineri dimineata ca tara sa isi va reduce la minim legaturile economice si militare cu Israelul.