Procesul lui Jerome Kerviel, fostul trader Societe Generale, acuzat ca ar fi provocat bancii o frauda de 4,9 miliarde de euro, prin ingineriile financiare pe care le-a efectuat, este asteptat sa inceapa saptamana viitoare, anunta Reuters. Procesul va aduce o confruntare intre doi supergeri ai avocaturii franceze: Olivier Metzner si Jean Veil. Kerviel, care risca 5 ani de inchisoare si o amenda de 375 de mii de euro, a devenit o figura cunoscuta in intreaga lume si reusit sa castige simpatia opiniei publice, dupa ce a sustinut in mod constant ca a fost doar o unealta, intr-un sistem financiar putred.

Jerome Kerviel va fi aparat de Olivier Metzner, printre ai carui clienti s-au numarat fostul dictator din Panama, Manuel Noriega, fostul premier francez Dominique de Villepin sau Jean-Marie Messier, fostul sef al grupului Vivendi, acuzat de manipulare bursiera.

Jean Veil, care va reprezenta Societe Generale in acest proces, este fiul fostului ministru francez al Sanatatii, Simone Veil, o supravietuitoare a lagarelor naziste si o persoana publica extrem de admirata in Franta. Printre clientii sai s-au numarat fostul presedinte francez Jacques Chirac, acuzat de deturnare de fonduri publice in timpul mandatului sau de primar al Parisului, si jucatorul de tenis Richard Gasquet, acuzat in trecut de consum de droguri si suspendat de ATP timp de doi ani, din acest motiv.

Metzner si Veil au "backgroud"-uri sociale total diferite.

Nascut in 1947, Veil a crescut intr-un mediu relativ bogat si a urmat cursurile Scolii private Alscanienne din Paris, continuand cu studiile de Drept la Universitatea din Paris, la prestigioasa Facultate Panthéon-Assas.

Olivier Metzner, nascut doi ani mai tarziu decat Jean Veil, a crescut in Normandia, fiind fiul unui fermier. A beneficiat de o educatie mai modesta decat Veil, urmand cursurile scolii locale de stat si apoi, ale Facultatii de Drept de la Universitatea din Caen.

In timp ce Jean Veil si-a creat renumele in procese legate de mari corporatii si scandaluri financiare, primele succese in avocatura ale lui Olivier Metzner au fost legate de lumea gangsterilor si a crimelor.

Jerome Kerviel si-a schimbat echipa de avocati de mai multe ori, incepand cu Elisabeth Meyer la inceputul lui 2008, apoi cu Eric Dupond-Moretti, inainte de a bate palma cu Olivier Metzner. Unul dintre fostii avocati ai lui Kerviel sustine, insa, ca Metzner va avea multa bataie de cap in a-l apara pe acesta: "Metzner a declarat ca fostii avocati ai lui Jerome Kerviel nu au facut o treaba buna, dar din cate se vede, nici lui nu pare sa ii iasa mai bine", a afirmat Caroline Wassermann.

  • Jerome Kerviel, de la bretonul modest, la celebritatea internationala

In varsta de 33 de ani, Jerome Kerviel a devenit o figura cunoscuta in intreaga lume, in momentul in care Societe Generale l-a acuzat de o frauda de 4,9 miliarde de euro, in ianuarie 2008. El risca 5 ani de inchisoare si o amenda de 375 de mii de euro, in cazul in care va fi gasit vinovat de abuz de fals, abuz de incredere si introducere de date false in sistemul informatic al bancii.

In ciuda scandalului imens creat in jurul Societe Generale in urma fraudei de care este acuzat Kerviel, acesta a orchestrat cu grija o campanie media, pentru a castiga simpatia publicului: "Nu voi inceta sa le spun oamenilor ca superiorii mei stiau despre ceea ce faceam", a declarat el, in repetate randuri.

Jerome Kerviel, un breton cu origini modeste, ajuns trader la una dintre cele mai importante banci din Franta, a sustinut in mod constant ca ar fi fost doar o unealta, intr-un sistem financiar putred. Luna trecuta, el si-a lansat cartea "Memoriile unui trader", in care vorbeste despre viata sa dinainte de a fi acuzat de frauda de 4,9 miliarde de euro, in ianuarie 2008.

"In mijlocul unei mari orgii bancare, traderii sunt precum prostituatele de pe strada - sa obtina cat mai multi bani, nu conteaza mijloacele".

“Toata lumea, inclusiv sefii, stiau ceea ce facea Jerome”, spun si unii dintre fostii sai colegi, angajati ai Societe Generale. Acestia au sustinut ca este o obisnuinta ca la final de an, traderii sa isi mascheze rezultatele, “trecandu-le“ in anul urmator. Conform acelorasi surse, superiorii traderului francez erau la curent cu operatiunile angajatului lor, lucru negat vehement de oficialii Societe Generale.

Acuzatiile de frauda i-au adus lui Jerome Kerviel celebritatea internationala si simpatia opiniei publice, chiar daca exista si voci care il acuza ca nu ar fi altceva decat un trader mediocru. Dupa izbucnirea scandalului, in 2008, Kerviel si-a petrecut mai putin de 2 luni in inchisoare. In prezent, el este judecat in libertate si lucreaza la o companie ce ofera consultanta pe probleme de sisteme informationale si de securitate a computerelor.